Voorversterker Perpetuum Ebner in grundig 9080 (Algemeen)

door John Hupse ⌂ @, Schoonhoven, 13.04.2018, 16:51 (376 dagen geleden) @ Bert Knoop

In mijn beleving heeft dat stereo element dan een mindere verticale compliance.

Het stalen draadje loopt bijna parallel aan de naalddrager, je kunt dit alleen niet zo goed zien op deze foto. Het grijpt dus in gelijke mate in op zowel de horizontale als de verticale beweging, in beide richtingen stelt het zich in op 4 x 10-6 wat een passende waarde is i.c.m. de toenmalige PU-armen. De positie van het draadje heb ik in de kleur wit aangegeven, in werkelijkheid kan je het dus niet zien vanaf de zijkant:

[image]

Er zijn verschillende manieren bedacht om de compliance (beweeglijkheid) van een grammofoonnaald in te stellen tijdens de produktie van een element. Zoals bekend is dit een belangrijke parameter van zo'n element, en wat je eigenlijk niet wilt is dat deze parameter zich wijzigt met de tijd of met de temperatuur.

Vaak zie je dat de compliance wordt bepaald door een stukje rubber, of door een onderdeeltje gemaakt van een elastomeer. Dit kan vrij goed werken, maar op den duur treedt veroudering op waardoor de ophanging van de naald verslapt. Ook spelen er niet zelden temperatuureffecten, met hetzelfde resultaat.

Een dun veren-stalen draadje is een goede en een eenvoudige manier om het hoofd te kunnen bieden aan de genoemde problemen.

--
http://www.hupse.eu/radio


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum