Vraag over eigenbouw radio (Techniek Radio/TV)

door Ron Kremer ⌂ @, Groningen, 25.04.2018, 12:07 (2191 dagen geleden) @ joop220

...heb altijd als antenne ingang kleine kern 6 mm met koppel spoel
waar de antenne op komt en dit werkt perfect .
maar wil ik zo als schema met een ferriet staaf en dan zonder antenne
ontvang ik niks . iemand een idee hoe dit kan :-)


Je moet zorgen dat met ferrietantenne de resonantiefrequentie van de antennekring (L1, C1, C4, C2a) gelijk is aan die wanneer je voor L1 jouw 6mm spoel gebruikt.

Als je dat zonder berekeningen wilt doen dan heb je wel wat meetapparatuur nodig. Een inductiemeter waarmee je de inductie van L1 kunt meten is het makkelijkst, je maakt de ferrietantenne dan gelijk in inductie als jouw 6mm antennespoel.

Een andere mogelijkheid is door gebruik van een (grid-)dipmeter, daarop kun je de resonantiefrequentie aflezen van de kring. De spoel op de ferrietantenne dan zodanig aanpassen dat de resonantiefrequentie (ongeveer, een dipmeter is niet erg nauwkeurig) gelijk is aan de met de 6mm spoel. Het beste kun je dat doen 'boven in de band', dus met uitgedraaide afstem C. Kleine afwijkingen kunnen met trimmer C1 bijgeregeld worden.

Op de ferrietanttene kun je ook een koppelspoel aanbrengen, eventueel tijdelijk. Je kan dan ook in dat geval nog een buitenantenne aansluiten. Het geeft je wat meer grip op de problematiek om e.e.a. toch goed werkend te krijgen.

vr. groet, Ron


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum