Vraag over eigenbouw radio (Techniek Radio/TV)

door Leo Bolier ⌂ @, Goor, 27.04.2018, 10:04 (2162 dagen geleden) @ joop220

Joop, ik vrees dat je jezelf geen goede dienst hebt bewezen door platen uit de afstem C te verwijderen. Ik begrijp dat je er op uit bent om twee gelijke secties te krijgen waardoor de spoelen qua verhouding ook goed zouden moeten zijn.
Maar door deze praktisch gesproken onomkeerbare aanpassing heb je het afstembereik aan de Lange Golf zijde verkleind.

Ik zou je toch aanraden om een relatief goedkope LC of onderdelentester aan te schaffen. Voor een tientje of vier kun je een bouwpakketje voor een L/C meter of een onderdelen tester aanschaffen. Beide werken; ik raad de onderdelentester aan.
Uurtje knutselen en je bent het mannetje. Dan kun je het bereik van je afstem condensator en de waarde van je spoelen meten.

Vervolgens in een spreadsheet de formule F = 1 / (2 * Pi * Wortel(L * C)) invoeren voor de hoogste en laagste waarde van je afstem C (en ook voor de oscillator sectie) en met wat trial en error kun je dan netjes laten uitrekenen hoe groot je paddercondensator moet zijn.

De waarde van de paddercondensator neem je alleen in de formule voor de oscillatorkring op (serieschakeling met de oscillator afstemcondensator).
De trimmers reken je mee als parallelcapaciteit aan de beide secties. Ik begon met ruwweg de halve capaciteit van de trimmers.

Je laat de spreadsheet ook uitrekenen wat het verschil is tussen de freq van de afstemkring en die van de oscillator kring. Die moet min of meer constant op de bekende 452 kHz uitkomen. Door wat te variëren met de waarde van de paddercondensator en de trimmers kun je direct zien welke invloed die hebben.
Ik heb zo de waardes van L en C voor mijn zelfbouw super bepaald en dat heeft prima gewerkt.

Misschien dat er betere methoden zijn om dit uit te rekenen maar dan gaat er wel iemand van het forum reageren. Ik kan je de spreadsheet zoals ik die gebruikt heb wel toesturen. Maar als gezegd, zorg eerst dat je de waardes van de var. condensator en spoelen meet.


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum