Controlestempel Philips beeldbuizen (Algemeen)

door Maarten Bakker ⌂ @, Haarlem / Delft, 28.04.2018, 22:20 (2402 dagen geleden) @ Jac Janssen

Hoi Jac, Otto,

Leuk om zo'n stempel in het echt te zien, ik kende de stempeling maar niet hoe die werd aangebracht. Ik kan er inderdaad wel wat over zeggen :)

De codering van het stempel op de kolf lijkt erg op die van normale ontvangstbuizen. De bovenste regel is het type (waarschijnlijk tot ongeveer 1987 3 tekens, daarna 5), de regel eronder is de fabriek + productiedatum. Wat daar weer onder staat heb ik nog niet kunnen duiden, maar het zou best kunnen dat daar het nummer van de batch, productielijn en/of controleur in verwerkt is.

Je ziet tussen de stempels uit de posts van Otto en Jac meteen een belangrijk verschil; de tweede regel. Tot ongeveer 1979 was die net zo opgebouwd als bij ontvangstbuizen: 1 teken voor de fabriek, dan 1 getal voor het jaar en 1 letter voor de maand. Vanaf ongeveer 1979 werd de fabriek aangeduid met de elders binnen Philips gangbare 2-letter origin code. SK ongetwijfeld voor Stadskanaal. Daarachter het 2-cijferige jaartal en soms(!) een letter die daar nog steeds wel voor de maand zal staan. Overigens werd de alleroudste versie van de stempeling niet op de kolf aangebracht maar gewoon ergens op de voet, net als bij ontvangstbuizen.

WX0 en VA0 (of eventueel O in plaats van 0, dat is soms wat lastig te zeggen) ken ik allebei niet. Jac, om wat voor buis gaat het bij jou?

WX0 = ? type (gezien de herkomst zou dat een zwartwitbuis moeten zijn, meen dat er nooit kleurenbuizen gemaakt zijn - en dan dus een type dat in 1983 in productie was)
SK = Stadskanaal
83D = 1983, waarschijnlijk april
175B1 = ?

VA0 = ? type
2 = op ontvangstbuizen zou dat Eindhoven betekenen (ook gezien op een A59-11W van 1964)
6C = maart 1966, waarschijnlijk niet maart 1976
310 = ?


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum