Negatief uit gelijkrichter? (Techniek Radio/TV)

door gerard ⌂ @, Zeist, 02.05.2018, 11:03 (2179 dagen geleden) @ gerard

Bedankt voor jullie reacties en het meedenken.

Er is wat vraag over het tekenen van het schema en de werking van deze voeding. Je kunt er natuurlijk op 100 manieren naar kijken, zelf vond ik mijn tekeningetje het duidelijkst waarin ik de seriecondensator en de gloei-keten in serie teken. Het is een beetje ongebruikelijk soort voeding, maar werken doet het wel zoals bewezen wordt door de Sanshin radio en enkele andere toestellen die volgens dit principe werken.
Mijn verklaring ervan: de C is een seriecondensator die een 110V gloeiketen van 150mA aansluit op een 230V wisselspanning. Volgens de RC-berekeningsregels moet je dan 2,4uF zetten. Dan lijkt 2,2 iets krap, maar hier komt, na het enigzins opwarmen van de buizen, de anodestroom erbij waardoor de gloeistroom precies goed wordt. De C is dus seriecondensator voor de gloeidraden, en de gloeidraden zijn serieweerstand voor de B+ voeding.

Dus ergens moet ik een fout hebben gemaakt, of er is een component stuk, maar waar??? Natuurlijk, bedrading checken... Maar dan ben je toch snel uitgecheckt. De gloeiketen en seriecondensator vormen een keten waar 230V over staat, die keten is OK anders gaat er ook helemaal niets gloeien. Tijdens het opwarmen loopt er een stroom die iets hoger is dan de nominale 150, namelijk zo'n 160 tot 170mA. Dus over C staat wisselspanning. De anode van de gelijkrichter is aan een kant daarvan verbonden. Meten doe ik ten opzichte van punt NUL, dus met m'n zwarte meetsnoer aan de "koude" kant van de C, tevens groen van de elco. De rode meetklem van m'n voltmeter komt aan de katode van de gelijkrichter, waarmee ik dus inderdaad meet over C1.

De golfvorm zou een beetje bizar kunnen zijn en een digitale meter in de war brengen, maar daarom heb ik ook met een analoge meter gemeten en daarvan gaat m'n wijzer naar links. Ik zal de elco inderdaad eens loshalen om hem te beschermen. Kan een defect in de elco deze negatieve spanning veroorzaken? Je kunt toch niet een gelijkrichtbuis zo kapot krijgen dat-ie omgekeerd gaat gelijkrichten? (Hem 'm trouwens nagemeten op een tester!) En de spanning op de gloeidraad die uit fase is met die op de anode zal toch ook 't probleem niet zijn?

Dat R10 en C6 weg KUNNEN had ik ook wel bedacht, maar ze kunnen toch ook geen kwaad dacht ik.


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum