Negatief uit gelijkrichter? (Techniek Radio/TV)

door gerard ⌂ @, Zeist, 03.05.2018, 21:23 (2157 dagen geleden) @ gerard

Dank jullie wel voor het meedenken, mijn probleempje is opgelost.

Uiteindelijk bleek het iets heel oenigs te zijn: de groene draad van de elco was niet goed vastgesoldeerd op het punt NUL. Van de elco zaten dus wel de positieve kanten aan de gelijkrichter en de B+, maar de negatieve kant was niet aangesloten.
Ik herkende de verschijnselen hiervan totaal niet!

Nu hebben enkele personen stevig naar het schema gekeken en het besproken waaruit de conclusie kwam dat dit een prima manier is om 120V radio's op 230 te laten spelen. Geen speld tussen te krijgen werd er gezegd.
Verder kwam naar voren dat mijn negatieve spanning waarschijnlijk een soort zwerfstroom of parasitair verschijnsel was. Otto's theorietje gaf hieraan onderbouwing: een katode die tijdelijk als anode werkt kan natuurlijk negatief worden. Het leek mij vreemd dat zo'n parasitaire stroom een elco tot -80V kan opladen, maar toen wist ik nog niet dat de elco niet aangesloten was!
Anton sprak me genoeg moed in om de radio toch iets langer aan te laten staan, dat de elco niet zo snel stuk gaat en dat na wat meer seconden de spanning wel positief zou worden. En dat klopte. Vanaf +8V wel keiharde brom!
Ja wat wil je met een loszittende elco, die ging ik toen meteen wel verdenken natuurlijk.

A je to!

Nogmaals bedankt, case closed en weer wat geleerd!


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum