Onwillige Philips BX 233U uit1953 (Techniek Radio/TV)

door Hans Op den Camp @, Leusden, 16.05.2018, 21:56 (428 dagen geleden)

Beste forumlezers,

Een mede radioliefhebber heb ik aangeboden om zijn BX 233U te repareren. Het toestelletje heb ik via een gloeilamp van 40 W aangesloten en er gebeurde het volgende. De gloeilamp lichtte gedimd op, tot zover in orde maar werd de weerstand R1 welke zich in het hoogspanningsgedeelte bevind erg heet. Zo heet dat een vleugje olie in rook opgaat. Zo heet mag deze weerstand niet worden. De kortsluiting in het circuit heb ik inmiddels al gevonden door de bedrading vanaf de gelijkrichtbuis te volgen, dus dat is inmiddels weer in orde en hoopte ik dat de radio daarna weer zou spelen.
Maar helaas, niet dus.. wel ruis uit de luidspreker, maar geen verschil bij het verdraaien van de volume regelaar en ook geen gekraak bij het aanraken van de antenne ingang.

Dat wordt dus even verder zoeken ..... en dat zonder speciale apparatuur zoals een signaal volger of scope en meer van dergelijke meetapparatuur waarmee de reparateurs van weleer in
no time een radio weer hadden gefixt. Het zal weel weer iets simpels zijn waarom de radio weigert te spelen en hoop ik dat binnenkort te vinden door de radio te vergelijken met een
BX233U die wel op alle golflengtes goed speelt.

En als het mij niet lukt wat mij al vele keren wel is gelukt door logisch na te denken wilde ik eens met de radio naar de reparatiedag in Driebergen gaan, waar wel de mij ontbrekende test apparatuur aanwezig is.

--
Met vriendelijke radiogroet, Hans

[image]


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum