Onwillige Philips BX 233U uit1953 (Techniek Radio/TV)

door Hans Op den Camp @, Leusden, 18.05.2018, 14:48 (427 dagen geleden) @ Hans Op den Camp

Inmiddels komt er weer geluid uit de radio. Kennelijk heeft een technicus bij een vorige reparatiepoging het chassis zonder ondersteuning op de werkbank neergezet, want bij nadere inspectie met twee leesbrillen over elkaar ontdekte ik dat twee componenten van het chassis elkaar raakten.
De zenders op de AM kwamen nogal vervormd door en ik dacht meteen aan de koppelcondensator naar het stuurrooster van de eindbuis. Maar na vervanging ervan helaas geen enkele verbetering en kreeg ik al een beetje spijt van mijn aanbod om de radio voor een mede-verzamelaar te repareren...

Toen ben ik begonnen met het stuk voor stuk vervangen van de beruchte WIMA-condensators en tot mijn grote vreugde was het schorre en vervormde geluid na het vernieuwen van de laatste WIMA, de C72 van 0,1 uF in het schema, verholpen. Die WIMA's toch altijd......

[image]

Om te voorkomen dat ze ooit hergebruikt worden bij een reparatie ligt hun noodlot al gereed om toe te slaan ;-)

Tot zover het goede resultaat. De AM werkt weer naar behoren maar de FM deed helaas niets. In het FM deel van de radio bleek een condensatortje van 18 pF uit elkaar te liggen en heb ik het bij gebrek aan een nieuwe maar provisorisch in elkaar geduwd. Daarna speelde de radio ook op de FM maar het kon beter. Daarom wil ik dat C tje vervangen door een andere.
Vraagje: kan ik daar een keramische schijf condensator van 18 pF voor gebruiken van Jukebox Revival? De originele uitvoering ben ik nog nergens tegengekomen, dus moet je wat. Het lijkt mij een vrij kritische condensator omdat hij in het FM gedeelte van de radio zit.

[image]

Al met al was het voor mij weer een leerzame reparatie en dat geeft gewoon een voldaan gevoel.

--
Met vriendelijke radiogroet, Hans

[image]


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum