Lumophon LM250 Musikschrank, schema en bass (Techniek Radio/TV)

door frans maessen @, lanaken, 04.06.2018, 22:02 (409 dagen geleden) @ huub.jak

Hallo Huub,

Er zijn al een paar handenvol condensatoren vervangen door een eerder hobbyist/expert en de twee middentoon regelingen die alleen werken in Wunschklang mode (het heeft wel een mooie naam) doen het prima. De hoge tonen ook. Alleen de bass werkt nog niet mee, maar dat heeft waarschijnlijk meer te maken met wat de zenders uitzenden dan dat het een radioprobeem was/is. (is me verteld door een expert).

Ik kan bijna leven met de bass regeling op minimaal te zetten bij de zenders die de bassen hoog in het vaandel hebben staan en normaal in de midden voor een goede klassieke zender. Is alleen een gedoe als je iets zoekt.

Wat betreft luidsprekers: de lumophon heeft niet de luidsprekers die op het Grundig schema te zien zijn. Zie mijn foto in het eerste bericht, een armzalige luidspreker en twee tweeters die ik nog niet heb geprobeerd, waarschijnlijk ver voorbij de sell-buy date. De grote luidspreker schraapt alsof het leven er van af hangt. Waarom? omdat er geen vilt was gebruikt om de rand van de LS zat maar van dat ouderwetse bruine schuim dat we allemaal kennen dat vergaan is en zo in de coil van de luidspreker kon vallen (geen bescherming boven de coil).
Dus het geluid dat ik gehoord heb is via een niet zo'n hele oude panasonic 4 ohm LS met een 8cm "woofer" en een 6cm tweeter op de werkbank. En eigenlijk ben ik wel onder de indruk van het geluid, op de klassieke zenders dan. ( Ik ben dan wel een duitse radio fan)

De puristen onder ons zullen me naar het hellevuur verbannen maar ik ben er aan het denken om die panasonic luidsprekers te gebruiken. Ik gebruik al panasonic condensatoren van die bekende winkel dus dit kan toch wel toch :).

Oh ja was bijna vergeten dat ik de platenspeler werkende heb. De motor zat vast en wat druppels brake cleaner en olie om die weer aan het draaien te krijgen. Hetzelfde recept voor de rest van het mechaniek en Gloria Gaynor deed de rest om mijn middag weer goed te maken, met haar plaat dan wel te verstaan. Met een nieuw naaldje zal ze nog beter klinken volgende keer.


MAAAR, Ik heb er een geweldige hobby aan en we leren iedere dag weer.


mvg
Frans


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum