Lumophon LM250 Musikschrank, schema en bass (Techniek Radio/TV)

door kris @, Gent Belgiƫ, 04.06.2018, 22:27 (352 dagen geleden) @ frans maessen

Hallo Huub,

Er zijn al een paar handenvol condensatoren vervangen door een eerder hobbyist/expert en de twee middentoon regelingen die alleen werken in Wunschklang mode (het heeft wel een mooie naam) doen het prima. De hoge tonen ook. Alleen de bass werkt nog niet mee, maar dat heeft waarschijnlijk meer te maken met wat de zenders uitzenden dan dat het een radioprobeem was/is. (is me verteld door een expert).

Ik kan bijna leven met de bass regeling op minimaal te zetten bij de zenders die de bassen hoog in het vaandel hebben staan en normaal in de midden voor een goede klassieke zender. Is alleen een gedoe als je iets zoekt.

Dus het geluid dat ik gehoord heb is via een niet zo'n hele oude panasonic 4 ohm LS met een 8cm "woofer" en een 6cm tweeter op de werkbank. En eigenlijk ben ik wel onder de indruk van het geluid, op de klassieke zenders dan. ( Ik ben dan wel een duitse radio fan)

De puristen onder ons zullen me naar het hellevuur verbannen maar ik ben er aan het denken om die panasonic luidsprekers te gebruiken. Ik gebruik al panasonic condensatoren van die bekende winkel dus dit kan toch wel toch :).


MAAAR, Ik heb er een geweldige hobby aan en we leren iedere dag weer.


mvg
Frans

Zoveel basis er bij de uitzendingen niet bijgekomen , althans niet in die mate dat je bij een buizenbak de bas nu helemaal zou moeten toedraaien. Maar door je verhaal van de externe speaker wordt het wat duidelijker:
Die moderne speaker is waarschijnlijk niet gedempt om aan een buizeneindtrap te hangen. buizeneindtrappen hebben meestal geen goede demping, maar dat wordt in een aangepaste speaker opgelost. das hier niet het geval, met als gevolg te veel bas door opslingering bij het resonantiepunt van de speaker. Dat laatste is te herkennen omdat het steeds bij dezelfde frequentie is dat je teveel bas krijgt, dus niet op ieder nummer, en het kan enorm schelen van de ene plaat tov de andere.

althans, mijn idee vanop afstand.

groeten

Kris


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum