Lumophon LR200/Grundig 997 (Techniek Radio/TV)

door soundman2 @, Wouw, 16.09.2018, 16:15 (215 dagen geleden) @ smidie
Bewerkt door soundman2, 16.09.2018, 16:25

Zodra ik de weerstand meet, meet ik een te hoge weerstand voor mijn 2M meter.
Maar als ik de pennen van mijn multimeter omdraai meet ik een weerstand van -0.584M ohm.
Ik weet dat mijn meter gewoon goed meet want de rest van de weerstanden meten bijna allemaal exact de opgegeven waarden en de andere zitten ook nog binnen de marge. Het gaat puur om deze ene weerstand. Het is een weerstand zonder kleurcode.

C44 is al vervangen dus ik neem aan dat deze in orde is. Hoe weet ik of de eindbuis defect is?

En hoe weet ik welk wattage mijn weerstand is?

Kennelijk weet je niet of je meter goed meet. Als je een weerstand meet maakt het niet uit hoe je hem aansluit. Als je 0,584 M meet bij kortgesloten pennen dan klopt er toch iets niet. Je vertelt ook niet of je de verdachte weerstand in het toestel of de nieuwe weerstand meet. De meter moet bij een goede weerstand van 330 Ohm gewoon een getal aangeven rond die waarde. Met een tolerantie van 10% mag die meter dus iets tussen 297 en 363 Ohm aangeven. Lees de meter goed af en kies het laagste bereik waarin de waarde van de weerstand valt.
Je hebt met het testen van deze weerstand ontzettend veel twijfels, terwijl je aan geeft dat de rest in het toestel allemaal goed aan geeft. Daar zet ik dan mijn twijfels weer bij. Heb je ze allemaal in de schakeling gemeten, of losgeknipt?
Het vermogen van een weerstand kun je vragen als je hem koopt. Meestal is de afmeting ook wel een indicatie, hoewel de weerstanden tegenwoordig toch kleiner geworden zijn.
Meestal is de kathodeweerstand in een radio ook een gewone koolweerstand. Waarom dat hier een draadweerstand is blijft een vraag. Een draadweerstand van een half watt vindt je niet zo gemakkelijk.


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum