Lumophon LR200/Grundig 997 (Techniek Radio/TV)

door soundman2 @, Wouw, 16.09.2018, 17:10 (215 dagen geleden) @ smidie

de reden dat ik verschillende bereiken benoem is omdat zodra een weerstand niet in het bereik pas, ik het bereik een trapje verhoog totdat er een waarde uitkomt. Als ik op een gegeven moment niet meer verder kan is de weerstand dus een te hoge waarde voor mijn meter.

Dat is dan een verkeerde methode. Waarom past een weerstand niet in het bereik?
Je weet welke weerstand je moet meten (330 Ohm) en je stelt de meter op dat bereik in. Wat je nog meer kunt meten zijn alleen fouten. Als je van een totaal onbekende weerstand zonder indicatie de waarde wil meten, dan moet je er wel zeker van zijn of de weerstand zelf in orde is. Zelfs een zwaar verlopen weerstand geeft een waarde, maar of die goed is en constant??? Ik zou hem niet gebruiken. Ter vergelijking, iets van 80 cm lang meet je ook niet met een rolmeter van 50 meter en hem dan toch steeds verder uitrollen of het past. Er is altijd een bereik wat in de buurt komt. Aangezien veel digitale meters op de schaal iets laten zien van 1999, zijn de bereiken meestal daaraan aangepast, dus 20, 200, 2000, 20000,200000 Ohm en 2M. Je stelt dus de meter in dit geval van 330 Ohm in op het bereik van 2000 Ohm.
Een autoranging meter zal bij een onderbreking een overload of iets dergelijks aangeven. Meestal kun je bij dergelijke meters ook vooraf de range instellen als je dat nodig vindt. Dat laatste is vooral handig als je weerstanden op tolerantie wil sorteren. Je hoeft dan niet steeds te wachten tot de meter gereed is met het zoeken naar het juiste bereik. Bovendien maakt de methode de foutkans kleiner, omdat weerstanden buiten de range meestal geen indicatie meer geven..
Om weerstanden te meten, zonder invloed van de vingers bij hogere waardes, leg je de weerstand gewoon op tafel en druk je de meetpennen op de aansluitdraden van de weerstand, zonder de stiften of draden aan te raken.
Een grondige kennis van meetinstrumenten en vooral weten wat je meet, is in de electronica een eerste vereiste!


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum