Karlson luidsprekerkast (Algemeen)

door John Hupse † ⌂, Schoonhoven, 23.09.2018, 16:46 (2014 dagen geleden) @ Franc
Bewerkt door John Hupse †, 23.09.2018, 17:04

Wat is dan de enige juiste bouwtekening

het ontwerp is een jaar of 20 gefabriceerd, er zijn best een aantal verbeteringen doorgevoerd hier en daar. Er bestaan dus meerdere tekeningen.

Vrijwel alle verbetering hebben als doel om het resoneren van bepaalde panelen (meestal in de buurt van de poort van kamer 1) tegen te gaan. Het gaat dan om extra balkjes die de constructie verstevigen.

In Nederland zie je vaak 12 inch kasten met spleten in plaats van een rechthoekig gat. Deze versie komt uit een Amerikaans blad, het maakt qua functie niets uit. Is alleen wat lastiger te maken.

De 12 inch kast is door Karlson als bouwdoos ook even geleverd zonder deze opening, het was dan de bedoeling dat de bouwer er zelf een passend gat in maakte. Dit gebeurde meestal door er 12 ronde gaten in te boren (gaat het snelst).

De oudere produktie van Karlson gebruikte geen dempingsmateriaal. Sterker nog, bepaalde panelen werden ingesmeerd met een keiharde laksoort. Karlson gebruikte Multiplex plaat en geen spaanplaat.

Er wordt door zelfbouwers meestal wel iets van dempingsmateriaal gebruikt, voornamelijk op advies van hobby- en elektronicabladen. Bij bepaalde luidsprekers die wat last hebben van resonaties in het midden of hoog (waaronder de Philips 9710) is het nuttig om toch wat dempend materiaal aan te brengen (achter de luidspreker).

De gordijntjes in mijn kast heb ik net tussen twee buien door uitgezaagd, hoef ze alleen nog maar te bevestigen (en een aansluitsnoertje aan de speaker te monteren).

--
http://www.hupse.eu/radio


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum