Stereo versterker, scope beelden (Algemeen)

door Ron Kremer ⌂ @, Groningen, 27.06.2019, 20:12 (1737 dagen geleden) @ humfred

Tja...dat is ook weer zo iets.
De ene blokgolf is de andere niet.
Welke rise & fall time leg je er aan ten grondslag? Over hoeveel nanoseconden hebben we het? > Bij welke frequentie en welk level?

Hetgeen Maurice noemt, een TTL oscillatortje op 1 kHz, is een goed compromis in zowel- stijg en afvaltijd als frequentie.

Kijk even niet naar de eerder door mij weergegeven beelden op veel hogere frequenties, die zijn er enkel om een versterker met een abnormale bandbreedte te illusteren. Die blokken zijn overigens met een pulsgenerator gemaakt om voldoend snelle stijg- en afvaltijden te houden bij die hogere frequenties, met de blokfunctie van een doorsnee toongenerator gaat dat minder goed.

Over het nut van blokgolfmetingen is al het een en ander gezegd, je kunt vlot diverse zaken herleiden waar je anders wellicht niet eens achter komt.

Wat nog niet genoemd is is het volgende:
Een buizenversterker heeft praktisch altijd een uitgangstransformator. Dat bandbreedte beperkende onderdeel alleen al maakt dat de versterker niet fazelineair is. De looptijd door de versterker is frequentie afhankelijk, een verschijnsel dat fazevervorming wordt genoemd. Als die transformator in de tegenkoppelketen is opgenomen, hetgeen praktisch altijd het geval is, dan zal in het tegenkoppelcircuit de nodige compensatie voor dit gegeven moeten zijn aangebracht.
Anders werkt de tegenkoppeling niet goed op alle frequenties. Ook dit is met een blokgolf, met z'n transiënt overgangen, eenvoudig in beeld te brengen en met behulp daarvan te corrigeren.

Vr. gr., Ron


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum