Telefunken D 750 GWK (Techniek Radio/TV)

door Bombardon @, 01.07.2019, 05:00 (105 dagen geleden)
Bewerkt door Bombardon, 01.07.2019, 05:13

Deze telefunken D 750 GWK is bij mij "gedumpt". Door een kennis van diens buurman wier hobby buizenradio's is, van wat ik ervan begrijp. Heeft tot voor enige tijd (jaar? onbekend) nog gespeeld. Nu niks. Ik heb het schema erbij. Origineel. Zo te zien. Ik heb alleen de achterkant even los gehaald, die wat bol staat. Nat geweest denk' Bovenop zat een lelijke plek. Fineer dat in een circel opbolde. Ook door vocht. Is nu weer ingeklonken.

Tsja. Ik heb het chassis van de componenten wat stofvrij gemaakt. De buizen een voor 1 losgehaald en afgestoft. Al was het maar om de componenten te kunnen zien.

Heb hem nog niet eens aan een lamp en dan netstroom gehangen.

Ik heb een analoge scoop, maar nog nooit mee gewerkt.
Normaal pruts ik in versterkers dan ontladen en dan kan ik per component kijken. Maar dat zijn jaren zestig versterkertjes. Kontakt Lafayette. etc. Of transistorbakjes.

Radiokringen etc geen bal verstand van. Ik reviseer wel eens wat, Maar waar begin je hier? Kan de boel er makkelijk uit. etc?

Kheb een variac, maar de telefunken heeft zeg, een jaar geleden nog gespeeld? Uit tweede hand. En die tweede hand denkt dat ergens een aardedraad van de antenne losligt. Ik vermeld maar wat ik heb gehoord. Ik vond het namelijk vreemd dat de buizenradio hobbyist hem wegdeed. Bij jaren zestig buizenbakken vervang je alle elko's en de condensatoren. Maar zo werkt dat hier niet heb ik begrepen?

Buizen eerst maar eens testen? zover dat gaat op een lafayette T15 ? Kan dat binnenwerk er makkelijk uit.?

Met recievers jaren zeventig is het loshalen van de versterker/radio module uit de ombouw soms al uitkijken omdat je de afstemcondensator soms ontregeld. Het draadje, zeg maar.

Waarde heeft het ding nauwelijks. Een mooi werkend exemplaar werd op marktplaats aangeboden voor 80 euri. .

Maar t zou wel leuk zijn om dat ding weer te horen spelen ;-)

Enfin, iemand die de radio kent? en me tips/ waarschuwingen of veelvoorkomende zaken kan vertellen ?

Eigenlijk als onderzoekende vraag, of de onderneming voor zeg in de herfst of winter zin heeft voor een betrekkelijke noob. Kan hem ok zo laten uiteindelijk, toch? Lekker laten wachten op betere tijden ;-) Met de hoop op ergens wat TLC.

toevoeging. Het uitschrijven, werkt al verhelderend. Aangezien de radio nog enigzins recent heeft gespeeld hoef ik niks met radiokringen oid te doen. Zal de voeding, een buis, of een component zijn.


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum