17TX170 Geluid "klipt" bij hoog ingangsvolume (Techniek Radio/TV)

door Gert Wouters @, 10.10.2019, 21:43 (1659 dagen geleden) @ kris

Gert, wat bedoel je met clippen? een soort vervorming zoals je bij moderne verstekes tegenkomt?

Het is een benaming die ze mij vroeger jaren ook maar op school geleerd hebben en die ik steeds ben blijven gebruiken.

Stel, je neemt een sinus die je weergeeft tegelijk door luidsprekers als op de scoop. Ik moet je niet vertellen dat de sinus boven en onder in beeld een mooie ronde golf heeft. Je hoort door de luidsprekers ook de betreffende mooie toon.
Ga je het ingangssignaal nu zodanig groot maken dat de versterker het in de topjes niet meer versterkt kan krijgen, gaat de mooie draai van de sinus op de scoop boven en onder plat worden ipv een golf.
In de luidsprekers hoor je dan ook meer "krassen" ipv de mooie sinus toon. Dat fenomeen bedoel ik met "clippen"

Dat precies ervaar ik met het geluid van die tv.

Inmiddels sta ik na wat experimenten wat verder...

Wat ik doe is het volgende: Ergens in huis staat een HD digicorder van Telenet opgesteld dewelke op het kanaal "Eclips tv" de oude films opneemt. Via scart is er een Panasonic DMR-EH68 (dacht ik) DVD-recorder aangesloten. Als het me uitkomt, speel ik op de digicorder een opname af die ik opneem op de Harddisk van de DVD-recorder (wordt later dan zonder reclame & co op DVD gebrand).
Om heel de boel in de gaten te houden, is via scart (aan de DVD-R) een Loewe Art Plus (chassis C9003) tv aangesloten.
Zo viel het me van de week op dat het geluid op de Loewe tv van de bewuste oude opnames ook vele luider was dan een live (analoge) uitzending.
Ik stelde het volume van de digicorder nu zodanig in dat het precies even luid stond als een normale analoge zender (eerder in dit topic een soort van suggestie geweest: analoog eens testen wat er gebeurt).
Resultaat op de 17TX: geluid is stùkken beter.

Om echt metingen te gaan doen zou ik de 17tx terug naar de werkplaats moeten zeulen. Daarom stel ik me meer de vraag dat, wat sommigen onder jullie al suggereerden, het niet normaal is omdat die 17tx niet weg kan met hoog volume ingangsgeluid.
Uiteindelijk zijn alle tv's in die ruimte, op de Loewe Opta Thalia na, recenter.

Sowieso ga ik bij toekomstige copieën naar DVD het uitgangsgeluid van de digicorder zachter zetten. Bij de andere buizen tv's vind ik het geluid op die manier ook mooier. De stemmen (zeker de schellere) komen dan minder boven de muziek uit.


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum