Schema voor HMV 919 (Techniek Radio/TV)

door Leo Snoeren ⌂ @, Dongen, 18.10.2019, 16:41 (1624 dagen geleden) @ frans maessen

Hallo Leo,

Een hele wijze man heeft me gezegd toen ik met de radiohobby begon, nog niet zo lang geleden, dat je beter van die grote platte dingen af kunt blijven als het kan. :) Misschien was jij dat wel.

Dus vanmorgen eerst wat 50nF gele papieren dingen verwisseld. Radio kreeg wel LG en KG door maar nog steeds met een hele hoop gepiep en gefluit.

Over het algemeen zijn dit "dankbare" toestellen die na zorgvuldige reparatie weer prima spelen.

Toen de 6Y6G vervangen voor een 6V6GT die nog in mijn oude buizen doos zat. Radio trok gelijk 10 Watt minder van 59 naar 49 Watt, cathode voltage ging van 16.5V naar 9.5 Volt en geluid al wat beter maar genoeg gefluit nog.

Het zijn beide eindpentodes, maar niet zonder meer verwisselbaar. Een 6V6 kan meer vermogen leveren, maar heeft ook meer vermogen nodig. Bovendien is het vermogen van een paar watt al ruim voldoende voor huiskamer gebruik.


Toen twee nieuwe elektrolieten van 32mF ingesoldeerd en schema terug naar origineel aangepast volgens het aangepaste schema van de 919.

Nu geen gefluit en gepiep meer LG en KG komen prima door en tone control werkt zonder te kraken. Uurtje laten draaien en geen rooksignalen.

Mooi, problemen opgelost!


Al die kleine platte mica condensatoren zitten allemaal aan lage spanning en zoals je zegt als je die verwisseld dan zul je waarschijnlijk de radio opnieuw af moeten stellen en dat moeten we nog eens goed leren.

dat kan wel, maar begin met een toestel wat niet zeldzaam is en waar wel goede documentatie van beschikbaar is; het helpt echt!


Ik accepteer dat de LG zenders er een beetje naast zitten. Ik denk dat hij er weer een paar decenia's tegen kan.

Alleen langegolf? Als de rest wel klopt staat mogelijk de oscillator er een beetje naast. Dit is wel bij te regelen, maar met een goed schema kun je jezelf veel zoekwerk besparen.


NU nog eens de kast bekijken wat ik daar mee moet doen, niet veel denk ik, misschien het witte spijlenwerk aan de voorkant opnieuw in de witgele verf zetten.

Als ik het goed heb staat bovenop de kast het HMV logo. Als je hieraan gaat schuren zal dit verdwijnen. Goed poetsen kan wel, de kast knapt er zeker van op. In een grijs verleden heb ik ook een dergelijk toestel gehad en ook bij mij was de lak van de spijltjes slecht. Dit is uitstekend op te knappen met inderdaad een beetje wit/gele verf.


bedankt en mvg
Frans Maessen

Graag gedaan en veel plezier ermee. Met een redelijke antenne moeten best wat stations te ontvangen zijn, zeker 's avonds.

--
Met vriendelijke groet,

Leo Snoeren

https://www.rrd.link/ (onder constructie)

leosnoeren(apenslingertje)freedom.nl


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum