Nipkov schijf (Techniek Radio/TV)

door Eduard @, 26.10.2019, 16:22 (1643 dagen geleden) @ Maurice

Dag Maurice,

Er zat inderdaad een behoorlijke slag in de schijf. Intussen heb ik de schijf uit de ophanging gedemonteerd. Op een vlakke ondergrond zag ik waar de slag zit. Ter hoogte van de grote gaten is het metaal gebogen. Het was duidelijk zichtbaar waar de vervorming zat. Een paar tikken via een houten plaatje en de schijf is zo goed als vlak.

Met het demonteren van het draaiend deel zie ik dat er nog mechanisch werk moet gebeuren. Het asje met twee kogellagers draait te moeilijk. De gaatjes in de schijf ga ik stuk voor stuk onder de microscoop bekijken. Ze zijn vierkant (of trapziumvormig). Sommige zijn veel kleiner dan de andere. Wellicht zit er sinds jaren stof in opgehoopt.

Aan de aandrijving ben ik nog lang niet toe. VIRO verkocht die dingen als bouwdoos. Tegen meerprijs kon een volledige ontvanger worden afgewerkt. Mijn set is de bouwdoos. Daarbij hoort een boek dat ik in pdf vorm bezit. In dat boek legt ir. Van Dijck uit hoe je de Telehor aansluit op een bestaande radio. (oa het Philips roggebroodje). De set werd geleverd zonder motor. Verkoop met motor was nog niet evident. Lang niet ieder huis was toen aangesloten aan een elektriciteitsnet. Bovendien had je toen zowel AC als DC netten. De auteur schrijft daarover in de handleiding. Zodra het wiel behoorlijk kan draaien ga ik op zoek naar een geschikt motortje. De Telehor dateert uit een tijd dat zelfbouw nog heel gewoon was.

Vriendelijke groeten,

Eduard


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum