Nipkov schijf (Techniek Radio/TV)

door Eduard @, 28.10.2019, 12:35 (1614 dagen geleden) @ Roland Huisman
Bewerkt door Eduard, 28.10.2019, 12:57

Dag Roland,

Ik heb iets meer dan de opstelling op deze foto (afkomstig van het omroepmuseum).[image]

In mijn set is de tweede glimlamp (met anders gevormde elektrode) ook aanwezig. De set kon dus kiezen tussen de Duitse en de Engelse norm. Ook de bijhorende lens heb ik. Ik heb geen bijhorende ontvanger. De schijf is niet in een meubel gemonteerd en ik heb ook geen bijhorende motor. Het is de komplete kit zoals VIRO die in de jaren 30 verkocht.

Het plat maken van de schijf is intussen redelijk gelukt. Na reinigen en opnieuw invetten van de kogellagers loopt het wiel best mooi.

De ontvanger heeft een hele geschiedenis. Ik heb de tv pionier ir. J.G.R Van Dijck gekend. Hij was oa directeur van het nationaal radio- en filmtechnisch instituut in Brussel. Zijn handtekening staat op mijn diploma middelbaar onderwijs. Hij was medestichter van de afdeling radio/tv in de school waar ik het vak leerde. Begin jaren 30 kostte de set die ik heb 2600 BFr. In die tijd was dat een pak geld. Ir Van Dijck had in het Antwerpse een bedrijf VIRO dat oa die schijven verkocht. De mechanische tv werd voor hem een nachtmerry. De verwachte doorbraak kwam er niet. Na de oorlog maakte de beeldbuis vlug een eind aan de mechanische tv. De zaak werd commercieel een fiasco. Om werkkrachten te betalen gaf Van Dijck soms een tv set ipv geld. Dit toestel is er eentje dat als loon heeft gediend.

Als het bijhorende boek u interesseert wil ik het best als pdf via WeTransfer doorsturen. Het bestand (circa 20 MByte) is te omvangrijk om op forum aan te leveren.

Ik pieker nu af en toe hoe ik de zaak weer werkende ga krijgen. Waar mogelijk ga ik dat met buizen doen. Het opslaan en uitsturen van beelden zal via een microprocessor gebeuren.

Vriendelijke groeten,

Eduard


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum