K8, kleurintensiteit te zwak en totaal geen rode kleur (Techniek Radio/TV)

door Gert Wouters @, 26.10.2019, 20:19 (1644 dagen geleden) @ henkk

Ik had het vermoeden dat eea daar werd geregeld.
In mijn jeugd precies dezelfde K8 ooit met tekst en uitleg van pa opgelapt met als laatste probleem een slechte blauwe convergentie. (wist enkel nog dat het blauw was, wist niet meer hoe het er precies uitzag)

Ik denk dat het een jaar of 26 moet geleden zijn (ben er nu 36). Het was een uitdaging om begin jaren '90 aan zo'n printje te geraken.

De ouders van een ex-collega van pa bewoonden een statige rijhuis-villa (lees: herenhuis) in Mechelen met een gigantische achterbouw. Soort van kelder die ettelijke straten verder plots weer bovenkwam en uitmondde in een steegje. Als 10-jarige magisch om door te lopen.
De ruimte moest leeg gemaakt worden. Mijn pa als toenmalig docent elektronica werd gevraagd of er bruikbaar materiaal te vinden was. Het stond er nog vol buizenradio's en buizenelektronica.
Buizen hebben me altijd enorm geboeid, dus ik mee gaan kijken. Het was eerder een soort van beleefdheidsbezoekje. Buizentijd was in '94 echt wel gedaan.
Stond daar een K8 die ik helaas niet mocht meenemen van pa. Toch wel dé gelegenheid om dat printje eruit te slopen. Convergentie van mijn K8 hersteld.

Die heeft toen jaren op mijn slaapkamer gestaan. Een wonder dat die de vochtigheid van een slaapkamer overleefd heeft. Geen idee meer wat er later ooit mee gebeurd is.
Ik vind het 26 jaar later nog steeds een mooi verhaal.

Ik herinner me nog van dat pa zei dat zulke printjes niet herstelbaar waren. Nu ja, er zitten amper onderdelen op, vind die stelling klinkklare nonsens. Als je de service manual leest, spreekt men toch ook van het printje best te vervangen, want dat herstelling zéér moeilijk zou zijn.
Als dit effectief het probleem is in de K8 waar dit topic over gaat, zal het opnieuw een uitdaging zijn.


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum