Leuk, schaars, hybride tropen: RA6531 (Techniek Radio/TV)

door gerard ⌂ @, Zeist, 17.12.2019, 10:29 (1585 dagen geleden)

Vorige week heb ik een heel grappig toestel gekregen, de Erres RA6531.

[image]

De 1 in het typenummer duidt bij Erres altijd op een tropische variant van een omroeptoestel dat in Europa kan worden gebruikt. Inderdaad heeft de NVHR schematheek een RA653 met Lang, Midden, Korte golf en FM, en foto's van de Erres RA653 zijn ook wel op internet te vinden. Zoeken met RA6531 heeft me nog geen resultaat opgeleverd.

Tropentoestellen vind ik altijd leuk omdat ik al jaren (zonder enig succes overigens) probeer tropenzenders in de 75m en 90m te ontvangen. Deze radio heeft geen LG en FM, maar wel drie KG banden waarmee 0,52 tot 26,5 MHz doorlopend bestreken wordt.

De radio is hybride: er is een ECL86 laagfrequent deel (niet helemaal mijn favoriete buis) en een HF deel met drie transistors 2x 2SA234C, 2SA12D. De Europa-versie heeft drie extra transistors voor de FM. De transistors hebben geen eigen voeding uit de trafo, maar worden via een flinke serieweerstand gevoed vanuit de hoogspanning voor de ECL86. Een systeem wat je bv ook ziet bij de Philips B1X42A.

Vorm en kast zijn ongeveer gelijk aan de RA653, al zie je wel direct als verschil een klein knopje middenin de afstemknop, dit is een fijnregeling. De radio is helemaal compleet en werkt, al kan hij natuurlijk wel een onderhoudsbeurtje gebruiken.

Daarbij kan ik waarschijnlijk uitgaan van het schema van de RA653, ik verwacht weinig verschillen. Maar mocht iemand toch documentatie (schema, advertentie, ...) hebben van deze Erres RA6531, dan zou ik daar graag een kopietje van krijgen natuurlijk.


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum