Leuk, schaars, hybride tropen: RA6531 (Techniek Radio/TV)

door gerard ⌂ @, Zeist, 18.12.2019, 11:18 (1597 dagen geleden) @ Maarten Bakker

Philips gebruikte nog meer buizen, dus wat dat betreft was Van der Heem nog vooruitstrevend.

Maar een transistoreindtrap was toen inderdaad wel duurder voor hetzelfde vermogen. Philips gebruikte in 1963 nog een single ended OC35 ofzo. Een balanseindtrap was nog wat duurder en dat heb je eigenlijk wel nodig om in de buurt van het vermogen van een ECL86 te komen denk ik.

Ja, op zich een plausibel verhaal.

Maar zou dat kostenaspect dan niet ook voor het HF deel van de radio spelen? Vanaf begin jaren zestig had je toch voor U-tjes de combinatie UCH81/UBF80/UCL82 waarmee voor een paar tientjes een complete radio werd gebouwd (bv B0X19U of B2X40U). En voor wisselstroomtoestellen de ECH81/EBF89/ECL86 zoals in de B1X42A. Dan zou zo'n tropentoestel toch nog goedkoper worden helemaal zonder transistors?

En ja, een ECC85 erbij en je hebt ook FM. Nou kan ik me voorstellen dat voor bv de B1X42A misschien speelde dat de ECC85 tuners toch te vaak problemen gaven, met zenderverloop oid, en dat daarom er transistors aan werden toegevoegd.

Er waren trouwens ook hybrides waar het andersom was, bv de Flying Dutchman L4X60BT: d*96 buisjes in de HF en een transistor eindtrap. Ik neem aan, dat vanwege voeding uit batterijen, hier de efficientie van torren de doorslag heeft gegeven. Hoewel je met DL96 buisjes in balans ook erg efficiente eindtrappen kon maken.
Dus tien jaar voor de Erres RA6531 waren er al prima transistoreindtrappen beschikbaar.

En waren er ook nog radio's die wel buizen in de signaalketen hadden, maar waar de hoogspanning met een transistor werd opgewekt uit een laagspanningsbatterij?


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum