Aardweerstandsmeting (Techniek Radio/TV)

door Leo Bolier ⌂ @, Goor, 20.12.2019, 13:33 (1608 dagen geleden) @ kris

Allereerst: mijn schone aarde van 1,5 meter koper voldoet aan de verwachting dat de MG ontvangst storingsarmer is geworden. Mijn doel was wel bereikt. Misschien kan het nog beter maar vooralsnog ben ik tevreden.

Ten tweede: de netaarde die nu 100 ohm lijkt te meten is zo'n 45 jaar geleden door of onder auspiciën van de Cogas (nutsbedrijf toen) aangelegd. Ik mag toch aannemen dat hij toen voldeed aan de gangbare norm ?

Ten derde: het apparaat heeft ook een organieke weerstand meetfunctie; de klemmen van de hulpelektrodes doorverbinden en dan kun je tussen de meetklem en de beide andere gewoon weerstand meten. Dat werkt goed; het lijkt dus vrij zeker dat het toestel goed is.
Ook heb ik een test gedaan met een bekende 1% weerstand van 100 ohm op de meetklem en een paar willekeurige (5k6 en 6k8) weerstanden op de hulpklemmen en van alle drie de andere einden met elkaar verbonden. Geeft ook keurig netjes 100 ohm.

Wat ik nog moet nagaan: de aardklem waar de uitgaande netaarde kabel aan vast in de meterkast was wat lastig te bereiken. Ik heb mijn meetdraad vastgemaakt aan een aarddraad die aan de gasleiding vastzit. Die loopt zo te zien direct naar de eigenlijke aardklem. Toch maar even controleren of die wel goed vast zit.

Ik ga de meting binnenkort maar herhalen om zekerheid te krijgen en dan laat ik weer van me horen.


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum