Aardweerstandsmeting (Techniek Radio/TV)

door verbeek @, Zutphen, 22.12.2019, 09:18 (1606 dagen geleden) @ Leo Bolier

Dag Leo,

Je haalt twee aardingsdoeleinden door elkaar ;-)
Voor HF is de aardingsweerstand voor ontvangst niet zo spannend, zoals Kris al schreef, mits de hf-aardpen niet in de spanningstrechter rondom de veiligheidsaardpen geslagen wordt. En dat is goed gedaan, gezien de verbeterde ontvangst resultaten.

Voor het meten aan een aardpen zijn er (volgens de driepuntsaardingsweerstandsmeting) twee onafhankelijke, in één lijn liggende hulpelektrodes nodig. Een veiligheidsaarde van je huis gebruiken als hulp elektrode geeft een vertekend beeld, tenzij je deze loskoppelt van je huisinstallatie. Dat is in België perfect geregeld :OK: . De hulpelektrode hoeft niet zo lang te zijn, 20 - 30 cm is voldoende. Daarbij komt dat de te meten aardpen op een uiteinde moet zitten, niet in het midden van de meetschakeling.
Wellicht is daar een verklaring voor je hoge aardingsweerstand.

Je veiligheidsaarde is voldoende laag (< 166 Ohm) en zou een keuring doorstaan.
Wel is het zo dat een aardpen aan corrosie onderhevig is en op den duur een te hoge weerstand oplevert. Een nieuwe aardpen (laten) slaan is dan de enige mogelijkheid.

P.s. Een aardweerstand kan je verlagen door zout water rond de testaardpen te gieten...

P.s.2
Aardlekschakelaars dienen minstens een maal per maand getest te worden, zie de groepenkaart in je meterkast, en anders de handleiding van je ALS. Ja, ik weet het, als een maal per jaar al niet gebeurt.....zelf adviseer ik de mensen met de zomer/wintertijd wisseling de ALS te testen.
Wat ik in de praktijk meemaak, is dat vooral in de eerste generatie ALS (70-er jaren) storingen voorkomen (vastgeplakte contacten, testknop werkt niet, te lange uitschakeltijd (> 200 msec) of te grote aanspreekstroom). Hetgeen niet impliceert dat modernere ALS feilloos zijn of oude defect.
Een ALS dient gelijk uit te schakelen als je op de testknop drukt, niet na gefriemel met een hendeltje.

Ook de "stoppen" hebben niet een oneindig leven. Componenten waar veel stroom door heen gaat hebben het zwaar, vergelijkbaar met de schermrooster- en anodeweerstanden.

Gr. Paul


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum