Fono-Oscillator UN49 (Techniek Radio/TV)

door Peter1952 @, 23.12.2019, 21:41 (1605 dagen geleden) @ Ron Kremer

Ik heb ondertussen verscheidene proeven genomen.

Eerst maar eens de scoop er op en gemoduleerd met 1 kHz. De positieve toppen van het signaal werden duidelijk afgesneden en als je dan de trimmer over de ferrietstaaf iets verstemde werd dat minder. Op het schermrooster van de ECL80 was ook duidelijk vervorming te zien en bij een bepaalde ingangsspanning werd de schermroosterspanning zelfs negatief! De vervorming was ook duidelijk te zien op de anode van de EF86.
Ik heb toen de EF86 afgekoppeld en het modulatie signaal afgenomen van de anode van een eindtrap van een versterker.
Het schermrooster werd niet meer negatief en het uitgangssignaal liep niet meer vast op de positieve toppen. Ik kon toen ook tot bijna 100 % moduleren.

Kennelijk is voor de modulatie via het schermrooster vermogen nodig c.q. sturing uit een laagohmige bron. Lijkt me ook logisch, want het schermrooster trekt ook stroom. Die stroom kan een EF86 kennelijk niet leveren.
Volgende plan is de EF86 vervangen door bijvoorbeeld een ECF80, het penthode deel te gebruiken als versterker en de triode als kathodevolger en daarmee het schermrooster moduleren.

Ik heb het e.e.a. opgezocht over schermrooster modulatie en de schema's die ik tegenkwam werd ook het stuurrooster uit een laagohmige bron gevoed.

Mooi schema van Kees! Geeft ook veel houvast.

Wordt vervolgd.

Groeten,
Peter


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum