Fono-Oscillator UN49 (Techniek Radio/TV)

door Piet Kralt @, Rotterdam, 02.01.2020, 16:52 (1595 dagen geleden) @ Peter1952

Het blijft niettemin een onbevredigend geheel. Deze schakeling is tamelijk oud, voldeed destijds aan een behoefte en zal toch op zijn minst verscheidene keren gebouwd zijn. Toch heb ik klachten als hier genoemd nergens terug kunnen vinden. (Wat niet zeker maakt dat ze er niet geweest zijn natuurlijk.) Persoonlijk zou ik liever dan de schakeling aan te passen eerst willen achterhalen welk verschil er tussen toen en nu voor de vervorming verantwoordelijk is.
- Niet alleen de zelfinductie maar ook andere eigenschappen van spoelen kunnen een grote rol spelen.
- De afgekapte sinustoppen wijzen op oversturing. Die kan gemakkelijk optreden bij de lage stromen waarmee de schakeling werkt. Totaal hoogstens een paar mA. De kristalelementen uit die goede oude tijd konden vaak meer dan 1Veff leveren en de EF86 versterkt dat fors.
- Hoe staat het met de buizen? Oudere buizen kunnen flink verlopen zijn maar toch nog goed werken... in sommige schakelingen. In andere niet.

Zo maar een paar ideeën. Als ik de tijd had, zou ik zelf de schakeling nog best eens na willen bouwen. Maar ik heb nog minstens een handvol andere projecten lopen.

Pieter Kralt


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum