(huis) AM zender, enkele buis en 9VDC (Techniek Radio/TV)

door Beach11 @, Noordwijk ZH, 02.01.2020, 19:36 (1569 dagen geleden)

Beste lezers.

Een tijdje terug kreeg ik een doosje vol buizen. Zat niet heel veel bruikbaars in, maar wel een aantal ECH83 (en ECH81). Dit zijn mixer buizen, heptode/triode en gedefinieerd bij lage spanningen 6V3 en 12V6. Tsja wat kan ik daarmee doen?

Aangezien ik ook enkele buizenradio´s in huis heb, waarvan een enkele slechts AM kan ontvangen bedacht ik mij dat het wellicht mogelijk is een AM zendertje te maken voor huisgebruik.

Dus schakeling ontworpen, printje gebakken, beetje verdiept in antenne-theorie, spoeltje gewikkeld (transformatortje) en experimenteren maar. Lijkt het toch heel aardig te doen, dus besloten het te delen op dit forum. Wellicht vinden anderen dat ook leuk en wellicht kan er nog wat getuned worden aan de schakeling.

[image]

De spoel wikkelen bleek het grootste obstakel (voor mij). In de handel kun je lege ´hulzen´ kopen met een kern. Echter die zijn gemaakt voor 20-30MHz toepassingen. Mijn 1e poging bleek dus te hoogfrequent. Twee op elkaar gelijmd, meer wikkelingen. Nu heb ik iets dat werkt in de ca 1 Mhz regionen.

Ik wijk iets af van het standaard schema dat Philips heeft gepubliceerd, met name de oscillator heeft wat moeite te starten bij deze lage spanningen, en het aanpassen van de ingangsweerstand en de koppelcapaciteit naar de grid gaf best wat verbetering.

[image]

[image]

Let op: het schema heeft meerdere opties, zo kun je de filamentspanning met een dikke weerstand maken vanaf de 9V of je gebruikt een spanningsregelaar (zoals ik heb gedaan). De antenne kun je uitkoppelen met een PI schakeling of (zoals in deze opzet) met een enkele variabele condensator en parallel een capaciteit. (L1-C8_C12 zijn dus optioneel).

Ik heb de boel getest in huis met een antenne van ca 2 meter. Ik kan in huis alles ontvangen vanaf deze zender.


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum