(huis) AM zender, enkele buis en 9VDC (Techniek Radio/TV)

door Beach11 @, Noordwijk ZH, 03.01.2020, 17:06 (1573 dagen geleden) @ Jan Kootstra

Hi Jan

Voor mij was het spoel wikkelen ook de 1e keer, en ik heb wat ge-experimenteerd met spullen die ik heb liggen.Dus het prototype is gewikkeld op een losse ferrietcore van 25mm lang en diameter 5mm. Draad komt van een kapotte elektrische tandenborstel (!) 0,22mm diameter. 2x 30 windingen ongeveer. Dat werkte zowaar, maar voor een PCB onhandig en ik kan dan ook de core niet verdraaien in de spoel en dus zat ik vast aan een bepaalde frequentie, of ik zou de capaciteit variabel moeten maken.

Wat gezocht op ebay en daar kwam ik ´inductor shell skeleton´ tegen. Diameter 5mm, echter slechts 8mm hoog. Zoals op de foto 1, heb ik dat gewikkeld (zelfde draad) maar dan kom ik op een bruikbare frequentie van ca 5MHz en dat is voor AM te hoog. Maarja ik had de PCB al gemaakt en moest en zou de skeletons gebruiken dus heb ik er twee op elkaar gelijmd met superglue. Bij de 1e versie daarvan had ik te weinig wikkelingen gebruikt. Later dus een 2e gemaakt met -naar ik meen- 2x 60 wikkelingen. Ik weet niet zeker waar ik het draad vandaan heb, het lag in het kistje. Ik heb ook nog een versie gewikkeld met speakerdraad, echter dat bleek niet geisoleerd dus ik had alleen maar sluiting. (Leermoment: eerst meten voor wikkelen :-) )

Op internet kun je rekentools vinden hoe je een spoel kan wikkelen, met welke diam draad e.d. Daar heb ik gebruik van gemaakt. Wat je wilt is ca 100uH-200uH.

In het schema staat een verkeerde waarde voor R19 zie ik nu. 270 Ohm is te klein voor de blauwe led, die brandt door bij deze waarde. Ik heb er 1k8 in zitten.

Verder bleek dat met name de capaciteiten rondom de oscillator enigszins kritisch zijn. Niet qua waarde maar wel de kwaliteit ervan.

Als je het PCB ontwerp wilt hebben kan ik je die toesturen. Ik heb ook nog een aantal buizen eventueel.

Gr. Arjen (aka Beach, ik ben zeer voorzichtig met mijn gegevens op internet)


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum