Erres RA6531 Tropentoestel weer spelend (Techniek Radio/TV)

door gerard ⌂ @, Zeist, 12.01.2020, 19:10 (213 dagen geleden) @ kris

Weet dat die voorschakelweerstand niet zo uitzonderlijk is bij Philips.
Heel wat hybrideradio's van midweg jaren 60 doen het ook zo.
FM tuner was met transistors, voeding komt via weerstand van de +B.

Ja, ik kende de schakeling wel. Het was me ook bekend dat deze voor problemen kan zorgen. In mijn B1X42A was deze namelijk versleten zodat na het opwarmen van de radio de FM er de brui aan gaf. Was lastig te vinden want op de werkbank (uitgekast dus gekoeld) werkte het weer prima. Vandaar het opmeten.

en het verbaast me een beetje dat je nog geen poging ondernomen hebt de schakeling wat zuiniger te maken :-) 95% van het vermogen nodig om de transistoren van voeding te voorzien gaat verloren in warmte.

Ha ha, leuk dat je er over begint. Omdat deze radio een solide netschakelaar heeft, is er geen vampiergebruik dus alles wat je er aan doet kan alleen het verbruik tijdens het luisteren beperken. En heel veel ga ik deze niet gebruiken, geluidskwaliteit van al die 75m-zenders is al niet geweldig natuurlijk. Daarom ben ik niet zo bewust met verduurzamen bezig geweest.

Ik zou het zelf logischer vinden, de gloeispanning even door een diode te halen en na afvlakking daarmee de transistors te voeden. Blijkbaar vond Erres deze ballastweerstand handiger of was het goedkoper. Maar er zit naast vermogensverlies nog een nadeel aan: door de hoge serieweerstand is de voeding vrijwel een stroombron geworden. De werking van de AGC laat natuurlijk een variërende gelijkstroom dor de torren lopen, en de voedingsspanning gaat hiermee wel een volt op en neer!

Toch ben ik wel even met de Wattmeter in de weer geweest. Ik zei eerder al, de ECL86 is niet mijn favoriete pitje. Vaak is de print onder eindbuizen iets verkoold en gaat dit bij opwarmen geleiden! En bij de ECL86 zit het stuurrooster van de eindbuis naast de anode van de voorbuis. Meerdere keren heb ik meegemaakt, dat in zo'n radio na 20 of 30 minuten de spanning op het stuurrooster stijgt, en dus ook de stroom door de eindbuis! Dit is een printprobleem en heel moeilijk te verhelpen.
Deze RA6531 radio verbruikt 30W in de 220V stand. Ik heb de caroussel op 250V gezet en geconstateerd dat er dan nog maar 20W wordt opgenomen. Vooral de buis verbruikt dan minder, en ik hoop dat dit de verdere afbraak van de print vertraagt. Wel heb ik even de gloeispanning gemeten, die is ruim 6,0V dus binnen de -5% van nominaal. Inderdaad verbruikbeperking dus, maar hier ingegeven door de wens om die print te sparen, niet het milieu of de portemonnee.

een merkwaardig weetje: de eerste transistor stereodecoder van Loewe-Opta werd ook uit de +B gevoed. maar, daar werden de transistors in serie gezet voor de voeding.

Leuk bedacht. Net als de gloeidraden in een U-tje! Je neemt dan uit de hoogspanning alleen maar de stroom af van 1 tor in plaats van voor meerdere torren.


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum