Erres RA6531 Tropentoestel weer spelend (Techniek Radio/TV)

door gerard ⌂ @, Zeist, 12.01.2020, 17:03 (216 dagen geleden)
Bewerkt door gerard, 12.01.2020, 17:09

Een paar weken geleden verkreeg ik een Erres RA6531 tropentoestel, waarover niets op internet te vinden was. Het is een tropische uitvoering van de RA653 uit 1965. Met wat poetsen, een paar condensatortjes, en wat druppeltjes heb ik het toestel weer helemaal tiptop gekregen.
Hier is de radio recht van voren, zoals veel foto's in de NVHR schematheek ook zijn:

[image]

Het toestel is hybride, dit betekent dat het voor de helft een buizentoestel is (een LF deel van ECL86) en voor de helft een transistorradio (drie traps vierbands superhetje). Van forumlid Genra heb ik een schema gekregen.
Behalve uitgekauwde buizen- en transistorschakelingen zit er een dingetje in dat je noch in buizen, noch in transistortoestellen ziet: een voorschakelweerstand om het transistordeel met 9V te voeden uit de hoogspanning. Deze weerstand (naast de voedingstrafo) even nagemeten en was in orde.

[image]

In het buizendeel "the usual suspects" vervangen.
Het enige wat eventjes lastig was, was dat de drukknoppen niet goed vergrendelden, en dit terwijl je de bandschakelaar nauwelijks kunt bereiken. Na wat gepuzzel kwam ik erachter waar de vergrendelpal zit, vooraan onder de schakelstrips, en hier kon ik van buitenaf wat druppels BreakFree in laten lopen, en even pianospelen, waarna alles weer gesmeerd liep.

[image]

[image]
De radio heeft twee ingebouwde magneetantennes, een ferrietstaaf voor midden- en tropengolven, en een raamantenne voor kortegolf (twee banden). Beide zijn natuurlijk in de lengterichting van de kast aangebracht, zodat het toestel midden en tropen het best ontvangt voor en achter, en kortegolf het best naar de zijkant.

Voor kortegolf is gelukkig een fijnregelknopje aanwezig (midden op de afstemknop), anders is afstemmen vrijwel niet te doen. Dat knopje ziet er helaas niet meer zo geweldig uit. Ik denk dat er een metalen sierdekseltje op heeft gezeten maar dat is nu weg.


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum