Philips E499 lamp (Gezocht)

door John Hupse † ⌂, Schoonhoven, 07.03.2020, 17:57 (1511 dagen geleden) @ hans

Beide geven een Vg van -1,6 op. Het verschil tussen de -0,6 en de -1,6 wordt me door jouw uitleg niet duidelijk.

De grafiek geeft het verband aan tussen de roosterspanning, de anodespanning en de anodestroom. Wanneer je de waarde van de roosterspanning verandert zal de anodestroom ook veranderen.

Voor een versterkerbuis geldt dat wanneer je de roosterspanning minder negatief maakt de anodestroom toeneemt. Meer negatief betekent een lagere anodestroom.

Wanneer je anodespanning hoger kiest zal de anodestroom eveneens toenemen. Een lagere anodespanning doet de anodestroom afnemen.

Men ziet dit op forums vaak over het hoofd, maar de werking van een buis berust nu juist op het verband tussen roosterspanning, anodespanning en anodestroom.

Wanneer je gebruik maakt van een buizentester zoals de AVO tester meet je dit verband. Maar je meet dan meestal maar op 1 punt, men noemt dit het "instelpunt". Een ander soort tester zal een ander instelpunt adviseren. In een versterker of een radiotoestel kan nog weer een ander instelpunt zijn gebruikt, afhankelijk van de toepassing.

Je moet dingen nooit ingewikkelder maken dan ze zijn, maar bij een triode heb je nu eenmaal te maken met een roosterspanning, een anodespanning, een anodestroom en een bepaalde toepassing die alle vier van elkaar afhankelijk zijn.

Omdat dit nu eenmaal zo is (anders kan een triode niet werken) zal je kunnen begrijpen dat er verschil zal zijn tussen een roosterspanning van -0,6 en -1,6 volt. De -0,6 volt kan b.v. worden gebruikt wanneer je een l.f. versterker instelt (midden in het lineaire deel van de curve), de -1,6 volt is passend voor een anodedetector (midden in de "knik" ).

--
http://www.hupse.eu/radio


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum