Philips E499 lamp (Gezocht)

door Anton van den Oever @, Hazerswoude-dorp, 08.03.2020, 12:43 (23 dagen geleden) @ hans

Misschien lijkt het wel zo, maar toch is de vraag niet zo vreemd want het gebeurd veel vaker dat mensen die AVO tabellen (en ook van andere merken zoals Funke) gebruiken voor de instel gegevens.
Meestal ook in combinatie met een zelfgebouwde testers.
Maar eerlijk gezegd wist ik het antwoord wel een beetje.
Interessant is hierbij ook het data sheet van Philips over deze buis, hierin wordt weliswaar gesproken over een maximum steilheid van 4 mA/V maar niet bij welke instelling deze gemeten is!

De steilheid van een buis is een functie van de anode stroom, bij de door Philips opgegeven curve en instelling van 200 V anode en Vg1 -1,6 V zit je inderdaad helemaal onderin de knik en kan nooit een dergelijke steilheid van 4 mA/V gemeten worden.
Hier is duidelijk sprake van een fout in het data handboek. :-(
Deze data is dus gewoon klakkeloos overgetikt destijds.
Ook 50 – 70 jaar geleden gold de economische wet en was het gewoon domweg te duur om al deze data door ingenieurs te laten controleren en in te tikken.
Daar bij komt dat je je ook niet altijd moet blindvaren op de curves uit de datasheets en handboeken, dit zijn meestal geïdealiseerde curves.
De werkelijke steilheid valt voor dergelijke oude buizen meestal een stukje lager uit, waarschijnlijk waren ze vroeger wat “ruimer denkend”. ;-)
Bij een Vg1 van -0,6 V zit je in het midden van de door Philips opgegeven curve en verwacht ik voor een NOB (Nog Ongebruikte Buis) een steilheid van iets van tussen de 2,5 en 3,5 mA/V
Jammer genoeg heb ik geen goede E499 meer op het moment anders had ik er graag even aan gemeten en wat curves gemaakt bij div. instellingen.
m.vr.gr.
Anton van den Oever


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum