TV Flyback energie recovery (Techniek Radio/TV)

door kris @, Gent België, 14.03.2020, 23:18 (1497 dagen geleden) @ Erik
Bewerkt door kris, 14.03.2020, 23:59

OK..

tijdens de heenslag hangt gans het zaakje aan een DC spanningsbron (via de eindbuis)

Stroom door de trafo en spoelen volgt dan de wet U= L x dI:dt . aangezien U en dt een constante zijn in functie van de tijd moet di dat ook zijn. I neemt dus lineair toe met de tijd, de gewenste zaagtand. energie in spoelensysteem is op het einde van de heenslag
LI²:2.

Dan worden de eindbuis afgekoppeld. spoelen zitten met een pak magnetische energie en vormen samen met de gedeeltijk parisataire capaciteiten een trillingskring. SinusOscillatie start dus, en dat zie je gedurende 1/2 periode als flyback. Magnetische energie gaat over op de capaciteiten (piek vd flyback) en dan terug in magnetische energie, maar het veld is nu omgekeerd. (hierdoor keer je dus van einde heel snel naar begin) Dan wil een nieuwe halve cyclus van de trilling beginnen, maar spanning die zich vormt stuurt nu de spaardiode open, en die houdt verdere trilling tegen en je komt weer bij U= L x dI: dT, stroom loopt door spaardiode. ergens halfweg de trace stijgt de spanning toch een beetje en neemt de eindbuis het weer over. Als het geheel niet goed gebalanceerd werkt zie je ook de overgang van spaardiode naar eindbuis door een vertekening in het midden vh beeld. Daarom mag de boosterdiode ook niet te snel inschakelen en daar is de voorspanning door de boostercondensator voor nodig.

Hier is dat duidelijk te zien, er is nog en spanningsprong na 1/2 flyback tijd alvorens de booster overneemt., maar dan zakt de spanning weer in.. en stopt de boosterdiode met geleiden en start de resonantie opnieuw. er zat dus te weinig energie in de kring. even denken. :-) waarschijnlijk is de flyback tijd veel te kort en te stijl, krijg je een grotere stroom door de booster dan verwacht en gaat de energie te snel verloren in die diode.

vandaar dat gans dit proces het beste werkt met vrije trilling op 3fH. de flyback is dan net achter de rug voor start nieuw actief beeld. hier gaat de flyback nog wat sneller dan in latere toestellen. reden kan zijn om toch voldoende HS te produceren met deze kleine buis (en dus kleine afbuigstromen en vermogens tov latere toestellen met grotere buizen)

Je meting zat idd goed. had niet goed gelezen dat je tussen rooster en kathode gemeten had.

Maar, alles nog eens overlopen : stuurpuls is goed, buizen zijn goed.. kom ik toch terug op een mogelijk kleine sluiting in het afbuigblok. Hang er eens even ander H spoelenset aan. mag van jongere tv zijn met grotere buis. Meet daarmee eens opnieuw de resonantiefrequentie van het geheel. zit dat goed (3fH..5fH), kan je ook de spanning erop zetten en meten wat er gebeurd.


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum