Afstemrichting Philips BX210U (Techniek Radio/TV)

door gerard ⌂ @, Zeist, 27.04.2020, 17:38 (1454 dagen geleden) @ Peter1952

Het is toch allemaal niet zo moeilijk: Als de wijzer links staat (aan de kant van de hoogste frequentie of kleinste golflengte) dan moet de afstemcondensator helemaal opengedraaid staan.

Zo is het, en dat had ik vanaf het begin wel begrepen.

Probleem is alleen, dat het in mijn radio andersom zit, de schaal werkt dus verkeerd.
En ik begrijp inmiddels dat dit bij Hans ook verkeerd zit.
Vraag is nou alleen, hoe dit op te lossen, want dat kan op verschillende manieren en daarom heb ik de hulp gevraagd van mensen die die toestelletje ook hebben.

De makkelijkste manier om dit te fixen is, de afstemwijzer op de onderste draad vast te maken. Dat is niet strijdig met de servicedoc (waar de naald immers niet op staat), maar voelt een beetje vreemd aan omdat ik dan een radio krijg waarbij de afstemnaald meebeweegt met de onderkant van de afstemknop.

Het enige wat nog makkelijker is, is laten zoals het is. Het zou interessant zijn als ALLE BX210U toestellen verkeerdom werken, en dat niemand dat gemerkt heeft in 70 jaar. Dat zou toch kras zijn. Maar in dat geval zou ik het wel zo willen laten want zo'n fout in een hele serie is natuurlijk een unicum, kan me bijna niet voorstellen.

Ik kan natuurlijk wel de afstemdraad andersom over de as leggen, maar dan komt hij anders dan in de servicedoc staat. Zou natuurlijk ook niet de eerste keer zijn dat die doc niet klopt. Dat is wel het mooist want dan draait de naald voor je gevoel mee met de afstemknop.

Nog meer werk is een andere afstemcondensator (vinden en) monteren. Die er nu zit krijgt een hogere capaciteit (platen ingedraaid) als het wiel naar rechts draait. Er bestaan denk ik ook wel C's die andersom werken, al zij die zeldzamer. Maar Hans heeft die niet dus dat is waarschijnlijk niet de bedoeling.

Je wilt dit kostbare erfgoed natuurlijk niet historie loos verprutsen dus vraag ik even rond hoe dit bij andere BX210U toestellen zit.


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum