Afstemrichting Philips BX210U - gecorrigeerd (Techniek Radio/TV)

door gerard ⌂ @, Zeist, 30.04.2020, 14:32 (1450 dagen geleden) @ gerard

Nou, waarde lezers, we zijn eruit. Conclusie is, dat de snaar in de docu verkeerd getekend is. Waarschijnlijk waren (vrijwel?) alle toestellen vanuit de fabriek goed besnaard, anders gaan de mensen wel klagen, maar bij het repareren of vervangen van snaren is bij veel toestelletjes misschien de tekening uit de servicedoc gebruikt.

De goeie besnaring staat in de docu van de BX221U. Met mijn eerdere ervaringen op het gebied van snaren leggen had ik me op een onrustig middagje voorbereid met veel frustratie. Maar het ging eigenlijk heel vlot. Handig is dat als op de snaar de bowdenkabel is aangebracht, je die als een soort stokje kunt gebruiken om de draad door alle noodzakelijke openingen en gaatjes te schuiven. Met een minuut of 20 was het gepiept.

Heb je zelf een BX210U, dan kan je de snaarloop even controleren. Als het goed is, draait de wijzer mee met de afstemknop, dus draaien met de klok is wijzer naar rechts. De wijzer komt dan bij langere meters te staan, maar controleer (door ontvangst van bekende stations) wel of je in die stand ook echt langere krijgt. Dus Fidelio op 1584kHz moet links zitten.

Nou schreef Peter nog:

Ik heb nog een opmerking over het toestelletje van Hans: Ik zie daar zo’n gele condensator van 630V direct achter de netschakelaar over de volle netspanning staan. Deze condensatoren zijn beslist niet geschikt om direct over het lichtnet te schakelen. Zou daar toch een ander type voor nemen dat daar wel geschikt voor is.

Bij mijn toestel is de ratelcondensator, volgens schema 33n, vervangen door een mosterdcondensator van 47n aan 400V. Dat lijkt me toch ook niet het allebeste op die plek? Weghalen, toch zo'n gele erin, of laten zitten? Ik heb trouwens ook nog wel andere condensatortjes van 630V, de waarde zal niet zo kritiek zijn.


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum