Oververhitte voedingstransformator (Techniek Overig)

door Leo Bolier ⌂ @, Goor, 11.05.2020, 21:59 (1446 dagen geleden)

Een aantal jaren geleden heb ik een BX580A gerestaureerd. Met onregelmatige tussenpozen laat ik hem een uurtje spelen. Dit is tot nu toe probleemloos gegaan. De spanningscaroussel staat op 220 V. Normaliter heb ik hier 230..235V netspanning.

Vorige week stopte het toestel na circa een uurtje met spelen;kwam er rook uit het toestel en begon het erg te stinken. Uit principe speelt het toestel nooit onbeheerd dus kon ik op tijd uitschakelen.
Bij inspectie bleek dat het teer/pek van de voedingstrafo was gaan smelten.
Het lijkt dat er ergens in de primaire wikkelingen een onderbreking is ontstaan.

Ik heb de trafo en de AZ1 er toen uitgehaald en een externe voeding aangesloten (trafo, EZ81, afvlakfilter).
Het toestel bleek daarop nog goed te spelen. De totale stroom uit de hoogspanning was circa 52mA. Wat aan de lage kant misschien maar niet verontrustend. De NRS van de EBL21 was circa 6 volt; leek me ook in orde.

Maar toen: na enkele minuten spelen kwam er lichte rook uit de externe voedingstrafo en bleek hij al loeiend heet te zijn (trafo is qua vermogen gelijkwaardig aan die van de BX580). Vervolgens de externe voeding zonder aangesloten BX580 laten draaien; ook nu werd de trafo heet en kwam er rook uit.
Tot slot de externe trafo onbelast aan gezet (zonder gelijkrichtbuis er in); in eerste instantie op de 220 volt wikkeling en later nog eens op de 245 volt aansluitingen. In beide gevallen weer hitte en rook.

De secundaire spanningen zijn in orde: 4V, 6.3V en 2x275 volt bij belasting met de BX580. Op de scoop redelijk sinusvormig maar wel met afgeplatte toppen.

Heeft iemand een idee wat er aan de hand zou kunnen zijn. Zie ik iets heel basaals over het hoofd?


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum