Oververhitte voedingstransformator (Techniek Overig)

door Leo Bolier ⌂ @, Goor, 12.05.2020, 10:05 (1655 dagen geleden) @ Maarten Bakker

Ja, dat leek me ook in orde. Evenals trouwens de DC spanning die extern geleverd werd.
Bij het aanzetten van de externe voeding heb ik zowel de geleverde spanning als stroom continue in de gaten gehouden. Daar ging niets mis mee. Spanning loopt als eerste hoog op omdat de BX580 blijkbaar wat meer tijd nodig heeft om op te warmen. Logisch, die buizen zijn een stuk ouder dan de relatief nieuwe EZ81.
Vervolgens begint de stroom op te lopen en tegelijk zakt de DC spanning in. Na een minuutje ofzo stabiliseerden spanning en stroom zich op die 52 mA en iets van 260..270 volt.
Dat is een minuut ofzo voordat de externe trafo begint te roken.
Het toestel speelt op dat moment ook prima maar heb ik toen direct uitgezet.

Drie missertjes van mijn kant in die fase:
1- ik heb het afvlakfilter in de BX meegenomen waardoor trafo en EZ81 een grotere aanloopstroom te verwerken kregen maar een EZ81 is best wel robuust en zal dat wel kunnen hebben.

2- De 0 van de ext. voeding in eerste instantie aan het chassis gelegd. Dat was fout omdat de katode van de EBL21 ook direct aan massa ligt. De NRS is daardoor 0 volt, Dit was direct te zien aan de opgenomen stroom. Die werd 70 mA. Die situatie heeft maar enkele 10-tallen seconden geduurd tot ik mijn fout realiseerde en corrigeerde. Het toestel trouwens speelde op dat moment verwonderlijk wel goed.
De BX heeft daar blijkbaar geen (verdere) schade door opgelopen en speelde daarna nog steeds goed.

3 - verzuimd om de gloeistroom te meten. De buizen en schaalverlichtingslampjes leken netjes te branden en de gloeispanning lag eveneens dicht bij de 6,3 volt. Leek dat daar geen zware overbelasting plaats vond maar ga ik later vandaag toch even meten.

Al met al (onder voorbehoud van de gloeistroommeting) lijkt het er dan op dat de BX verder nog goed is en dat de oorzaak toch in de voedingstrafo heeft gelegen.
Nu zou het natuurlijk nog kunnen dat die externe voeding op voorhand al niet deugde. Ooit gebouwd met een onbekende trafo en bekende elco's en EZ81 specifiek voor dit soort doeleinden. Toen ook (kortstondig) getest. Nu voor het eerst echt gebruikt.
Als dat het geval is blijft alleen de vraag over waardoor de originele trafo defect is geraakt.
Kunnen ze (bijv. door ouderdom) ineens interne sluiting gaan vertonen ?

De restauratie is indertijd volgens de regelen der kunst uitgevoerd.
Ratelcondensator, elco's, koppelcondensator vervangen door deugdelijke vervangers.
Toestel heeft ook jaren zo nu en dan een uurtje probleemloos gespeeld tot vorige week.


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum