TX500: soort van brom in beeld (Techniek Radio/TV)

door Gert Wouters @, 28.08.2020, 19:14 (26 dagen geleden)

Beste Forummers,

In juni heb ik het al eens over mijn TX500 gehad dewelke niet zo'n scherp beeld geeft. Nu mijn laatste dagen vakantie aan het verlopen zijn, toch nog de tijd gevonden om het tvtje eens nader te bekijken.

Ik kan inderdaad niet echt zeggen wild te lopen van de beeldscherpte, maar wat me echt het apparaatje terug op de werkbank deed leggen was het beeld dat met fel wit scheef trekt.

Als ik een gewoon ruitjespatroon kies op zwarte achtergrond is het beeld min of meer recht, maar zie je een donkerdere zone in beeld. Let ook gelijk eens op de scherpte:
[image]

Als ik het beeld op mijn patroongenerator inverteer zie je de fout erg duidelijk. Bekijk het volgende filmpje even (snelle zwarte balken komt natuurlijk door de filmcamera):
https://www.dropbox.com/s/iwd7dbobd8mibnh/IMG_0206.mp4?dl=0

Het is duidelijk te zien dat er een brom van boven naar onder loopt.
Er zitten een hele boel dubbele elco's van 50uF in de TX500. Raar maar waar, allemaal zijn ze nog goed; ik kan met de oscilloscoop amper rimpel meten. Enkel op C1 en C2 is er rimpel (+/-40V), maar die zitten dan direct na de gelijkrichtbuizen. Lijkt me nog vrij normaal te zijn.

In het verleden heb ik dergelijk fenomeen eens gehad met een cathode-gloeidraad sluiting in een buis, maar dewelke zou dat kunnen zijn?

tnx
Gert


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum