TX500: soort van brom in beeld (Techniek Radio/TV)

door Gert Wouters @, 29.08.2020, 09:40 (23 dagen geleden) @ Leo Snoeren

Wel Leo, die Facebook gebruik ik niet echt om de technische info te krijgen. Ik ondervind dat het eerder een praathoekje is over de tijd van toen. Wel leuk om te volgen wat er toen was. Ik heb die foto online gezet om eens te kijken wat er verteld werd over de TX500 Heb wellicht daarom over jouw bericht overgelezen....

Daarom even hier:
Die TX500 heb ik precies 18 jaar geleden uit de school kunnen meenemen waar ik studeerde. Het was het allereerste pré-1960 tvtje dat ik ooit hersteld heb. Zelfs toen al dankzij dit forum.
Het was toen ene Hein Ros (leeft die man eigenlijk nog) die zo vriendelijk was om me per post de hele service-manual op te sturen op een CDtje. (Wat een tijden)

In alle geval zijn toen alle teerknollen vervangen, een hoop hoogohmige weerstanden die verlopen waren enz.
Men had er ontzettend hard aan geknoeid en hem oa op positieve beeldmodulatie gezet.
Met hulp van Hein en zijn documentatie destijds heb ik hem helemaal goed gekregen. Erg veel van geleerd ook toen.

Die tv heeft nadien gewoon bij mijn ouders in de woonkamer als deco-stuk gestaan en af en toe sloot ik hem eens aan. Na de verhuis hier naartoe een jaar of tien terug deed hij het nog prima.
Nooit erg onder de indruk geweest van de beeldscherpte, maar dit altijd aanzien als "normaal" voor die tijd.

Ik vind het geen aangename tv om echt naar te kijken, dan heb ik betere zwart/witjes staan. Nu goed, de voorbije winter hem terug een plekje gegeven en aangesloten. Toen viel het me op dat het beeld steeds scheef trok met veel wit. De rest weet je.

Maar goed: geen enkele teerknol nog over. Allemaal mosterdjongens ingestopt wat ik sowieso met een fifties Philips tv altijd direct doe.


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum