buizen gelijkrichter beter als brugcel? (Techniek Radio/TV)

door Leo Snoeren ⌂ @, Dongen, 10.09.2020, 19:16 (9 dagen geleden) @ Buizengek

selenium is zwaar giftig, en een extra buis gloeit zo mooi :-D :-D

Dat valt wel mee hoor:

"Selenium vergiftiging kan onstaan bij meer dan 800 ug / dag met kenmerken als vermoeidheid, hoofdpijn, nervositeit, speekselvloed, diarree, knoflook geur in de adem, broze nagels, haaruitval, lever- en nierschade, acute ontsteking van het slijmvlies van de ogen, ontsteking van het strottenhoofd en de stembanden, bronchitis."

Bron: https://www.bloedwaardentest.nl/

We zullen het maar niet hebben over de looddampen die vrijkomen bij solderen en waar erg veel hobbyisten zo van genieten "ruikt zo lekker"...... De hars misschien wel, maar persoonlijk probeer ik er niets van op de snuiven.

Maar dat wordt een geheel andere discussie, laten we het bij de buizen houden! En mijn mening?

Een buis of een seleen cel maakt niet zoveel uit. Seleencellen slijten net zoals buizen maar vervangen is meer werk dan het wisselen van een buis. Slijtage is overigens een normaal verschijnsel en ik ken bijna geen radio's (of andere apparaten) die na 60 jaar nog altijd perfect werken. Bij gebruik van een seleencel kun je toe met een eenvoudiger trafo (geen midden aftakking nodig).

En dat ze, als ze kapot gaan de trafo meenemen is zeker niet per se waar. In de gevallen die ik ken waarbij dat gebeurde was altijd de zekering vervangen door iets wat zeker niet kapot gaat (koperdraad, spijker of zelfs een autozekering van 10A)

Dus beter of slechter: nou ik houd het op "anders".

--
Met vriendelijke groet,

Leo Snoeren

www.rrd.demon.nl

leosnoeren(apenslingertje)rrd.demon.nl


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum