Buizenradio op auto omvormer- true sine of modified sine? (Algemeen)

door Pieter Vos @, 11.02.2008, 18:59 (5937 dagen geleden) @ Pie7er

Ik heb het ook eens geprobeerd een buizenradio (E buizen, geen U buizen) op DC/Ac omzetters, zowel een met een pure blokgolf spanning als een met een kanteel spanning. Bij de kanteel spanning lijkt de golfvorm op een blokgolf maar telkens is er een korte tijd dat de spanning nul is. Mogelijk is wat "modified sine wave" genoemd wordt in feite ook een kanteelspanning.

Het resultaat was inderdaad een ratel, zowel van de voedingstrafo in de radio als uit de luidspreker, mogelijk wegens doorstraling van de gloeidraad bedrading op het audio deel van de radio.

Ook was er storing op de AM als gevolg van de hoge harmonischen die de omvormers produceren. Wel of niet goed aarden van de radio maakte niet veel uit.

Met een simpel scheidingsfilter kom je er niet, die ronden niet af. Wat wel de blok- of kanteel golf afrondt is een zogenaamde constant voltage transformator (CVT) omdat daar een 50 Hz resonatie LC kring in zit. Maar een CVT vermindert het rendement.

Ik verwacht dat met een ware sinus omvormer de bijgeluiden nagenoeg weg zullen blijven net als bij aansluiting op het lichtnet. Maar de sinus omvormer zal wel van een goed HF ontstoord type moeten zijn, immers inwendig blijft het een apparaat waar flinke stromen worden geschakeld.

Groeten, Pieter Vos


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum