Buizenradio op auto omvormer- true sine of modified sine? (Algemeen)

door John Hupse † ⌂, Schoonhoven, 11.02.2008, 19:51 (5937 dagen geleden) @ Arjan Havelaar

De afvlakelco is geen probleem, in een buizenradio is er altijd een relatief hoge weerstand in het gelijkrichtercircuit aanwezig. De verhouding laden/ontladen van de elco is in een buizentoestel ongeveer 1:3, ook wanneer je een blokspanning gebruikt. Wel moet de netspanning meestal wat lager worden ingesteld omdat de piekspanning van een 230 volt blokgolf wat lager is vergeleken met die van een sinus.

Een U-toestel in een auto is geen goed idee. Dit soort toestellen hebben van nature een slechtere stoorspanningsonderdrukking vergeleken met A-toestellen.

Er zijn namelijk 2 andere problemen: het stoorniveau (zowel de blokspanning als het boordnet bevatten storende hoogfrequent componenten) en de afscherming en gevoeligheid van het antennecircuit (deze zijn bij een huiskamertoestel meestal onvoldoende voor gebruik in de auto).

Wanneer je een buizenradio zou willen gebruiken tijdens het rijden dan is de beste oplossing om een autoradio van voor 1960 te monteren. Bij dit soort toestellen zijn extra ontstoormiddelen toegepast zodat storende signalen effectief worden onderdrukt. Ook zijn de afscherming en de gevoeligheid van het antennecircuit veel beter vergeleken met een huiskamertoestel.

Een andere mogelijkheid is om een portable buizenradio te gebruiken in de auto. Sommige soorten zijn hier geschikt voor, je kan deze herkennen aan de antenne aansluiting.

--
http://www.hupse.eu/radio


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum