Beschermingsdiode voor opstarten? (Techniek Overig)

door Robert Gribnau, 02.11.2020, 09:02 (1271 dagen geleden) @ RobH
Bewerkt door Robert Gribnau, 02.11.2020, 09:13

Dag Rob,

Alvast excuses als deze bijdrage deels overlapt met eerdere bijdragen.

Ik zie niet hoe het wat te maken kan hebben met het sneuvelen van 2 CF50's maar als ik kijk naar de Va/Ia karakteristieken van de AC2 dan zie ik niet hoe een AC2 10 mA kan trekken bij Vak = ca. 210 V en Vg1 = circa - 4 V. Ik kom met die waarden uit op ca. 6 mA.

Piet sneed eerder al aan dat de roosterspanning van de AC2 bij opstarten nog op ca. 320 V zal staan. Als de AC2 eerder gaat geleiden dan de CF50, zal de AC2 door zijn hoge positieve spanning op het rooster (die dan ongeveer 280 V zal zijn) tijdelijk meer stroom geleiden dan in de uiteindelijke toestand. Dat brengt mee dat ook de schermroosterspanning van de CF50 voordat die gaat geleiden, hoger zal zijn dan de bedoelde 74 V.

De vraag die ik niet kan beantwoorden is of het kwaad kan dat de schermroosterspanning tijdelijk hoger is dan beoogd. Op zichzelf komt het vaak voor dat de anode- en schermroosterspanning bij de start van geleiding gelijk zijn aan de voedingsspanning. Maar het verschil tussen jouw schakeling en de meer gebruikelijke schakelingen is dat een tijdelijk hoge schermroosterstroom praktisch geen invloed heeft op de schermroosterspanning (in die zin hebben Gert en anderen een punt). Zou het kunnen dat de CF50 tamelijk langzaam in geleiding raakt waardoor het schermrooster wel wordt overbelast?

Als ik beducht ben voor verschillen in opwarmtijd in een project (in de regel bij dc-gekoppelde trappen), gebruik ik een booster diode (tot nu toe steeds een PY81) als vertraging. Een PY81 doet er zo'n 50 (oude productie) tot 30 (nieuwere productie) seconden over om te gaan geleiden, waarbij de spanning ook niet in één klap op het maximum zit. Als je die in de voeding opneemt (meteen achter de gelijkrichter, maar 2 x PY81/EY81 als gelijkrichter kan natuurlijk ook) weet je zeker dat alle buizen al opgewarmd zijn en dus zeer snel op hun werkpunt terecht komen. Het toepassen van de PY81 wringt echter wel met jouw wens/eis om de voorversterker met alleen buizen met P-voet te bouwen.

Voor de zekerheid nog een vraag: Hoe wordt de gloeidraad van de AC2 gevoed? Is de gloeispanning wel opgetild? Vkfmax van de AC2 is slechts 50 V.

Groet,
Robert

Edit: Laatste alinea is verbeterd.


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum