Zelfbouwtester/curvetracer versie 2 ? (Algemeen)

door Ron Kremer ⌂ @, Groningen, 13.12.2020, 17:36 (1236 dagen geleden) @ Maarten Bakker

Het gebruiken van een condensator i.p.v. een weerstand als voorschakeling voor gloeidraden is zeer elegant.
Het vergt wel een zeer goede kwaliteit condensator en dat is wellicht de reden dat het zeer laat is toegepast in commerciële apparatuur.
Ik zag het voor het eerst eind jaren '60 in een toen nieuwe Blaupunkt TV waarin het beperkte aantal buizen, slechts nog een stuk of 6, via een condensator hun gloeistroom kregen toegediend. Een traditionele voorschakelweerstand zou hier veel extra warmte en een hoger energiegebruik tot gevolg hebben gehad.

En dat is dan nog eens vrijwel helemaal blindstroom, dus 180 graden uit de pas met de spanning. De condensator blijft koud en de zekering klapt er niet uit.

Stroom loopt bij enkel een condensator 90 graden uit de pas ('ijlt voor') t.o.v. de spanning, niet 180 graden. Dat is ook de reden dat de condensator koud blijft want het opgenomen vermogen daarin in Watts is P = U x I x cos φ = 0 want de cosinus van 90 graden is 0. (cos van 180 is -1). En voor wie het niet herkent; φ is de Giekse letter phi en is de faseverschuivingshoek, in graden, tussen spanning en stroom.

Zodra een gloedraad in serie geschakeld wordt met de condensator is het werkelijk opgenomen vermogen, dus in Watts, van het geheel enkel datgene wat de ohmse gloeidraad zelf opneemt.

Vr. groet, Ron


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum