Bijzondere radio met Amroh-onderdelen (Techniek Radio/TV)

door Onno ⌂ @, 16.12.2020, 22:20 (1229 dagen geleden)
Bewerkt door Onno, 16.12.2020, 22:57

Een kennis liet me deze radio zien en vroeg of ik hem kon maken. Eerst maar eens voorzichtig kijken.

Dit is werkelijk een heel interessant ding.
Aan de plaatsing van de knoppen en de bouw van de kast is te zien dat het een zelfbouwradio is. De kast is groot (70x33x31 cm) en van massief eikenhout, in een jaren-30 stijl die wat doet denken aan de Amroh kast 7109 (die is uit 1942, er zullen soortgelijke voorgangers zijn geweest). De afstemschaal is 4007A met KG, MG, LG met een indicator voor de golfband en een gat voor het afstemoog. De KG is afgeplakt.

[image]

[image]

De achterwand is een stuk luidsprekerdoek op een raam van eiken latten. Hij was moeilijk los te krijgen omdat de schroefjes vastgeroest waren in het hout.
Binnen staat een vrij groot gelakt staalplaat chassis met Amroh spoelen en buizen met Amerikaans ogende afschermbussen. De eindtrafo is ingegoten in een blikken doos en staat scheef. Er is geen leesbaar typenummer, alleen cijfers "6" "4" en "15", de lak is grotendeels afgebladderd. Helaas is er geen serviceluik aan de onderkant, dus de onderkant blijft nog even een geheim.
De radio heeft 7 buizen:
6D6 (RF) - pentode met regelkarakteristiek
6K8G (osc/mengtrap) triode/hexode
6D6 (MF)
6B7 (AF voorversterker en detector?) Dubbeldiode/pentode
6V6 (eindbuis)
AZ1
EM4

De gebruikte spoelen zijn:
803 “aerial coil”
833 “detector coil”
843 “oscillator coil”
374 “IF transformer for use between mixer and IF stage”
375 “IF transformer (de rest van het etiket is verborgen)”

[image]

Ik vind op de NVHR site en op Robbie’s Amroh site geen Amroh ontwerp met deze buizen. Sowieso ken ik geen Amroh ontwerp met deze Amerikaanse buizen. Kan het dan een variatie op een Amroh-ontwerp zijn met inzet van andere buizen? Het enige dat een beetje in de buurt komt, is het radiodeel van de Balanssuper uit 1939, hoewel daar een octode werd gebruikt ipv een triode-hexode mengbuis en de AF buis een triode is. Andere ontwerpen die lijken vind ik niet.

Wat opvalt is dat de voedingselco’s vrij slank zijn, er is ruimte voor dikkere elco’s.

De verklaring hiervoor is te vinden bij de volgende verrassing: een FM-afstemeenheid. Deze staat op een aluminium chassis en bevat een ECC85, 3xEF94 en een EB91. De elco op de FM-eenheid is van hetzelfde fabrikaat als die op het hoofdchassis. Ze hebben een code die op een fabricagedatum in 1953 lijkt te duiden. De elco’s op het hoofdchassis zijn dus waarschijnlijk bij het inbouwen van de FM-eenheid vervangen.

[image]

Al met al een bijzonder stuk zelfbouw, ergens uit 1939 of kort daarna. De FM-eenheid is van 1953 of iets later. De FM-eenheid is aangesloten met rubber-geïsoleerd draad, wat hem oud maakt. De opzet met ECC85 als RF en mixer is echter best modern voor die tijd.

Is er iemand die het chassis, het ontwerp van de radio of de FM-eenheid herkent? Of zijn dit zeer verdienstelijke eigen ontwerpen van de bouwer?

--
Vriendelijke groeten,
Onno


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum