Klopt dit wel (1A2 schema) (Techniek Radio/TV)

door gerard ⌂ @, Zeist, 28.12.2020, 21:04 (1215 dagen geleden)

Vandaag heb ik van Rien een bouwpakketje gekregen voor een "superregeneratieve FM ontvanger" met buisje 1A2. Aan het eind van de dag had ik 80km op de teller staan, het was toch iets verder dan ik dacht, maar gelukkig lekker fietsweer. Ontvangst uit het pakketje is er nog niet, de ontvangst door Rien met koffie was uiterst hartelijk.

Het pakketje bevat geen geëtst PCB, maar een stukje gaatjesprint en een schemaatje.

[image]

Wat me hieraan zeer verbaast is dat het eerste en derde rooster voor gelijkspanning op anodepotentiaal liggen! Dat rooster 2 (in feite de anode van de oscillator) op B+ zit zie je wel meer, maar hoe moet dit ooit in oscillatie komen? Sommigen zeiden dat dit helemaal geen superregeneratieve ontvanger is, maar een regeneratieve die supergoed werkt, dus een super regeneratieve ontvanger.

Ik heb naar de discussie op vintage-radio gekeken en daar is iemand die een versie met PCB had, waarop toch wel de pinnen 2, 3 en 6 met elkaar verbonden zijn.

[image]

Dit setje is uiteindelijk wel gaan werken. Toch zou ik zelf denken dat de roostercircuits van g1 en g3 op aardpotentiaal, niet anodepotentiaal moeten liggen. Kan het hiermee te maken hebben dat mensen hun pakketjes zo slecht aan de praat krijgen?

Bij het setje hoort ook nog een mooi 1A2 buisje van de Peking Electron Tube Factory. Met beetje vergeeld en uitgedroogd papiertje, dus waarschijnlijk beetje ouwe stock.

[image]


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum