Kraken kan ook optreden als er DC door de Philips Potmeter (Gezocht)

door Peter1952 @, 01.02.2021, 22:15 (1179 dagen geleden) @ Hans Op den Camp

Het probleem van krakende potmeters bij dit soort radio’s is dat de potmeter als detectieweerstand fungeert. Daardoor staat er ook gelijkspanning op de potmeter en dat geeft op den duur gekraak. Dit is zo gedaan omdat als je de volumeregelaar via een koppel-C achter de detectieweerstand schakelt je meer RW/RG vervorming krijgt. RW/RW vervorming is de vervoroming die ontstaat als de detector voor gelijkspanning anders wordt belast dan bij wisselspanning. Voor gelijkspanning is de detector alleen belast met de detectieweerstand (RG), voor wisselspanning is de detector belast met de detectieweerstand en de potmeter parallel (RW). Om de detectievervorming laag te houden moet RW in dezelfde orde grootte zijn als RG. Dat bereik je o.a. door de volumeregelaar als detectieweerstand te gebruiken en de roosterlekweerstand hoog in waarde te maken. Als de potmeter laag staat, is de RW hoger als dat de potmeter hoog staat. Dat wil dus zeggen dat bij sterke zenders en daardoor laag opgedraaide volumeregelaar de RW/RG vervorming laag is.

Bij de latere toestellen heeft men de volumeregelaar wel achter de detectieweerstand geschakeld en de detectieweerstand gesplist. De volumeregelaar heeft om de RW/RG vervorming laag te houden een hoge waarde tot 2 MΩ aan toe.
Soms wordt een kathodevolger gebruikt om de RW/RG vervorming laag te houden.

Wil je die gelijkspanning weg hebben dan zou je dus de potmeter achter de detectieweerstand moeten schakelen, met het nadeel van een hogere RW/RG vervorming. Je moet dan de detectieweerstand laag houden t.o.v. de potmeterwaarde, Meestal zo rond de 220 kΩ.

Bijna alle toestellen zonder FM hebben er last van, al in een heel vroeg stadium. Vervangen van de potmeter helpt meestal maar kort.

Groeten,
Peter


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum