Kraken kan ook optreden als er DC door de Philips Potmeter (Gezocht)

door Kees van Dijke ⌂ @, Heerlen, 03.02.2021, 15:14 (1177 dagen geleden) @ Robert Gribnau


Ik meen ooit eens gezien te hebben dat de loudnessfunctie ook kan worden verkregen met een potmeter zonder aftakking maar ik kan die schakeling zo snel niet terug vinden (en ik kan hem zeker niet zelf ontwerpen). Als dat inderdaad kan, dan zou een normale stereo potmeter van 1M log voldoen en die zijn natuurlijk veel makkelijker te vinden.

Die loudness functie zie je bij radio's met uitgangstrafo. Er wordt een extra condensator in het tegenkoppel circuit opgenomen zodat alles behalve de lage tonen worden tegengekoppeld. Op de potmeter zit aan de koude kant vaak een weerstand van 100 tot 330 Ohm. Wanneer je de potmter verder opendraait, neemt de tegenkoppeling af en dus ook het ophalven van de lagen tonen neemt dan af.

Bij 800 Ohm versterkers in TV's zat op de potmeter een extra 1K potmeter. Hiermee werd ook de frequentieafhankelijke tegenkoppeling mee geregeld.

In feite hebben vele buizenradio's en Philips TV's al een dubbele loudness regeling, ook al is er maar een enkele tap op de potmeter.

groetjes,
-=Kees=-


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum