EF6 triode aangesloten hoe zit dat met lagere G2 spanning? (Algemeen)

door Ron Kremer ⌂ @, Groningen, 20.02.2021, 19:39 (1160 dagen geleden) @ Robert Gribnau

Onduidelijk blijft dan wel wat precies de betekenis van Vg2max in een datasheet is. Volgens Philips (receiving tube manual uit 1970) is dat de toelaatbare continue gelijkspanning op g2. Maar uit bijvoorbeeld de datasheet voor de EF86 (Vg2max = 200 V) volgt dat die spanning in triode schakeling blijkbaar toch wat hoger dan 200 V mag liggen. Maar hoeveel hoger?

Hallo Robert,

Een penthode is bedoeld om als zodanig te werken.
Vg2-max is primair dus de maximum schermroosterspanning bij werking als penthode.
De variant waarbij hij als triode gebruikt wordt behoort tot de uitzonderingen en voor een beperkt aantal buizen geeft de fabrikant daar wel gegevens voor. Een voorbeeld is dus de EF86, maar ook de EF6.

Mag je bij de gebruikelijke radio- en televisiebuizen aannemen dat die in triode schakeling dan gelijk is aan Vamax, zolang je de maximale dissipaties maar respecteert?

Risico's van een te hoge Vg2 zijn overslag, inderdaad door interne constructieve beperkingen en/of te hoge schermroosterdissipatie. De meeste consumentenbuizen zijn wat overslag betreft echter veilig tot 550V, zowel op de anode (Vao) als op het schermrooster (Vg2o). Deze beide spanningen zijn het maximum wat op een koude buis mag worden aangesloten. Per buistype zullen die beide risico's verschillen en die zijn voor dissipaties eenvoudig in beeld te brengen.

"Consumenten eindbuizen" zoals de EL3, EL84, EL95 etc. hebben vaak gelijke of dicht bij elkaar liggende Va-max en Vg2-max. Dergelijke buizen zijn dan ook eenvoudig en veilig als triode te gebruiken.


Vr. groet, Ron


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum