Condensators (in voorraad) (Techniek Radio/TV)

door Anton van den Oever @, Hazerswoude-dorp, 24.02.2021, 12:41 (1157 dagen geleden) @ Otto Tuil

Ga er bij serieschakeling maar van uit dat de toegestane spanning gelijk is aan de spanning van één van de condensatoren. In serie zetten voor een hogere werkspanning mag niet. Zoals Marcel al zegt, hangt de verdeling af van de lekweerstand. Als die bijvoorbeeld van de ene 10 gigaohm is, en van de andere 100 gigaohm, zal die van 100 gigaohm 91% van de spanning voor zijn kiezen krijgen.

Otto

Valt allemaal wel reuze mee hoor, zeker voor die kleine waardes.
Het is inderdaad zeker niet zo dat je de werkspanning kan verdubbelen maar een factor 1,5 lijkt me geen probleem, zeker niet voor “oefenmateriaal”
Moderne condensatoren zijn veel beter dan menigeen denkt en de onderlinge spreiding in isolatieweerstand is zeker geen factor 10.
Hoe het precies met deze Chinese condensatoren uit de gegeven link gesteld is kan ik eigenlijk geen oordeel over vellen, maar aan op de beurs gekochte polypropyleen exemplaren (van Quakkelstein) heb ik wel eens gemeten en dat lag toen zo’n beetje rond de 2200 á 2400 GΩ voor exemplaren van 47 nF.
Ongelofelijk goed gewoon, zeker als je bedenkt dat die folie vaak maar 5 tot 9 μm dik is.
Hoogstwaarschijnlijk zijn ze zelfs nog beter, maar zijn de beperkingen van de meetopstelling en (ondanks zorgvuldig reinigen) de vervuiling aan de oppervlakte de beperkende factoren.
Ik gebruik een redelijk bejaarde RE IM6 Megohmmeter met een hoogste meetbereik van 1 PΩ (1 Peta = 1000 Terra Ω) en ook de afgeschermde teflon meetsnoeren en div. (tot 1 GΩ) demp weerstanden.

Mocht ik eens tegen die rode Chinese condensatoren aan lopen wil ik er wel eens aan meten.
m.vr.gr.
Anton van den Oever


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum